Khula Zulu hulpproject

Zuid-Afrika hulpproject - Khula ZuluKhula Zulu Village

Op maar enkele kilometers van het toeristisch dorpje St. Lucia ligt het platteland van Kwa Zulu Natal. Waar veel reizigers de omliggende natuur en parken bezoeken, gaat vaak langs ze heen hoe de lokale bevolking nog leeft.

Riksja Zuid-Afrika sponsort het lokale schooltje en de kleuterschooltjes. Als je in St. Lucia verblijft, heb je de mogelijkheid een bezoek te brengen aan dit dorp. Het is echt een eye-opener, die je laat zien dat het wegwerken van de gevolgen van de apartheid nog jaren kan duren.

 

Reisspecialist Anneloes bij hulpprojectIn Khula en de andere dorpjes rond St. Lucia wonen enkele duizenden Zulu’s die van de opbrengst van kleine stukjes land rond proberen te komen. De meeste stammen af van de Duku-Duku, Zulu’s die het bewerken van metaal leerden van de Portugezen in Mozambique, in opdracht van hun vroegere koning Shaka Zulu. Zo had het leger van Shaka Zulu ook metalen wapens. Na vele jaren strijd en politieke ontwikkelingen, vestigden ze zich in het nieuwe dorp Khula. Met nauwelijks of geen ondersteuning van staat of provincie weet hun chief (inkosi in het Zulu) Mnumzane Mkhwanazi het leven voor zijn burgers wat te verbeteren.

 

Khula Zulu kids - Zuid-AfrikaVanuit onze accommodatie in St. Lucia kan elke ochtend een begeleid bezoekje aan het dorp worden gebracht. Dit is géén toeristische excursie, dus je wordt gevraagd je als gast te bewegen. In het dorpje en tussen de velden zie je hoe de mensen wonen en leven, je ziet hun simpele winkeltjes, cafés (shebeens) en kerkjes en bezoekt een medicijnman (sangoma). Ook ga je naar een lokale school of crèche, waar kinderen met minimale voorzieningen wat proberen te leren.

In 2003 adopteerde Riksja Zuid-Afrika een middelbare school en in 2004 twee kleuterschooltjes in het dorp. Bij boeking kun je, als je dat wilt, een extra bedragje storten voor deze projecten.

 

Reisspecialist Judith bij hulpproject Zuid-AfrikaMet de opbrengsten van de bijdragen zijn inrichtingskosten van twee kleuterschooltjes van het dorp betaald: Bertus, onze contactpersoon ter plaatse, kocht in overleg met de onderwijzers onder andere een koelkast, tapijtjes, oventjes, deuren (die ontbraken!), pennen, wasspullen en speelgoed.

Als je een bezoekje brengt aan de schooltjes is het leuk om bijvoorbeeld ballonnen mee te nemen, of ander speelgoed waar de kleuters iets aan hebben. Houd er rekening mee dat er een redelijk aantal kinderen in een klasje zit.

Mocht je nog meer willen doen voor de kinderen, dan is het goed om te weten dat er momenteel behoefte is aan schrijfgerei (pennen, stiften, potloden, blocknotes, etc.) en toiletartikelen (shampoo, douchegel, desinfecterende gel, handzeep, tandenborstels, tandpasta etc.). Voel je zeker niet verplicht, maar weet hierbij welke spullen nuttig gebruikt zullen worden.