Vliegticket en geboorteakte Zuid-Afrikakaap-de-goed-hoop-zuid-afrika-kids

Reis je naar Zuid-Afrika met kind dan is dit belangrijk om te weten. Sinds februari 2019 ben je officieel niet meer verplicht een origineel geboorte akte of een uittreksel daarvan bij je te dragen als je met minderjarigen reist. Alleen bij uitzondering wordt hier nog om gevraagd.

Ondanks deze wijzigingen blijven wij adviseren om een geboorte akte of (internationaal) uittreksel daarvan mee te nemen als je met minderjarigen naar Zuid-Afrika reist, omdat luchtvaartmaatschappijen of douane beambten alsnog om dit document kunnen vragen. Je vraagt dit aan bij de gemeente.

Reis je alleen met je kind of met een samengesteld gezin? Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Wanneer je als moeder alleen op reis gaat met je kinderen dien je het volgende mee te nemen:

 

Voor kinderen van gescheiden ouders

Je moet als ouder wanneer je alleen met je kinderen reist schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Gebruik dit formulier als leidraad voor je toestemmingsbrief (in het Engels heet dit Parental Consent Affidavit) of vul het formulier in. Download hier het toestemmingsformulier.

Let wel op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. Ook al heb je dezelfde achternaam, ze controleren hier zeer streng op. Het is daarom belangrijk om de juiste papieren mee te nemen. Ze aarzelen niet om je terug te sturen met de eerste vlucht naar huis, dus bereid je goed voor. Bel ons gerust bij twijfel.

Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika.

Hier vind je de meest actuele informatie omtrent de regelgeving voor reizen met kinderen naar Zuid-Afrika.

Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort; heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.