4x4 rondreis Zuid-Afrika

Rondreis 1: Avontuurlijk Zuid-Afrika

Zuidelijk Afrika

Rondreis 1: Avontuurlijk Zuid-Afrika
  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Blyde River Canyon – safari in oa Kruger privé reservaat - Swaziland - Hluhluwe - iSimangaliso Wetland Park - Drakensberg
Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
Reissom: vanaf € 1621,- (€119,- per dag) p.p. bij 2 personen
Inclusief: o.a. 4x game drives in Kruger privé reservaat
Vluchten: optioneel bij te boeken vanaf €668,-

Deze 16-daagse rondreis brengt je op een avontuurlijke manier langs alle hoogtepunten van Zuidelijk Afrika. Je start met de Panoramaroute en bij het Krugerpark waar je overdag op zoek kunt naar de Big 5 en 's avonds je tent opzet tussen de dierengeluiden en kunt genieten onder de sterrenhemel. De reis brengt je ook langs het bijzondere land Swaziland; een echt 4x4 land. Via bergwegen en prachtige uitzichten rijd je richting Hluhluwe waar je meer wild kunt spotten. Via de kust en de indrukwekkende Drakensberg rijd je terug naar Johannesburg. Doordat je deze reis met een 4x4 huurauto maakt, kun je echt "off the beaten track": over gravelroutes in de Drakenberg, Swaziland en Kwazulu-Natal.

Tijdens de reis overnacht je grotendeels op campsites waar je echt kunt genieten van de omgeving en Zuid-Afrika op een avontuurlijke manier beleeft. Wat is er nou avontuurlijker dan met je tent op het dak door een wildpark te rijden om 's avonds vanuit je tent de leeuwen te horen brullen...

Overnachten: 11 nachten in een eigen daktent op verzorgde campsites, 2 nachten in een safaritent met eigen sanitair en 1 nacht in een kamer met eigen sanitair
Excursies: 4x game activiteiten in het Kruger privé reservaat
Transport: 4x4 huurauto met volledige kampeeruitrusting (autohuur info)
Maaltijden: 3x ontbijt, 1x lunch, 2x diner

- optionele excursies
- maaltijden naast het genoemde ontbijt, lunch en diner
- fooien
- internationale vlucht
- entreegelden
- reserveringskosten € 25 p.p., maximaal € 75 per boeking
- calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Dag 1-2 : Vlucht naar Johannesburg, Pretoria GuesthouseJohannesburg.2

Reistijd: circa 45 minuten, 60 km

Vandaag start de Zuidelijk Afrika reis en vlieg je naar Johannesburg. Bij aankomst op de luchthaven staat onze vertegenwoordiger al op je te wachten om je naar het 4×4 verhuurstation, niet ver van de luchthaven, te brengen. Hier kun je op je gemak alle formaliteiten afhandelen, check je de 4×4 en natuurlijk ook de kampeeruitrusting. Dan ben je helemaal klaar voor het “grote avontuur”! Vandaag hoef je niet ver te rijden en heb je tijd om inkopen te doen. In de buurt van het verhuurstation vind je een grote supermarkt waar je voor de komende dagen boodschappen kunt inslaan. Vanavond hoef je je daktent nog even niet uit te klappen, je verblijft in een guesthouse waar het ontbijt bij in zit.

Indien je ’s avonds aankomt in Johannesburg reserveren we een guesthouse bij de luchthaven voor je en haal je de volgende ochtend je auto op.

Panoramaroute - drie rondavelsDag 3: Blyde River Canyon

Reistijd: circa 5,5 uur rijden, 450 km.

Na het ontbijt ga je op weg naar de derde grootste canyon ter wereld: de Blyde River Canyon. Je volgt de doorgaande weg vanuit Pretoria. Halverwege maakten wij een stop in het plaatsje Dullstroom waar we bij het leuke restaurantje Mrs Simpon’s hebben gegeten. Kijk je ogen uit naar de verzameling tassen en schoenen opgehangen aan de muren van het restaurant. Je vervolgt je weg door groen, bergachtig gebied tot je bij je eindpunt voor vandaag aankomt. Vanavond klap je voor het eerst je tent uit en overnacht je op een camping waar je naast veel ruimte ook een zwembad, bar/restaurant en supermarkt hebt. Je blijft hier twee nachten zodat je alle tijd hebt om deze indrukwekkende omgeving in je op te nemen.

Panoramaroute Zuidelijk AfrikaDag 4: Panoramaroute

’s Ochtends klim je uit je tent. Vandaag heb je de hele dag de tijd voor de bekende Panoramaroute. Wij vertrokken op tijd voor een dagtrip door het omliggende landschap. Sla in ieder geval Bourke’s Luck Potholes niet over. De potholes zijn gelegen waar de Blyde Rivier en de Treur Rivier samenkomen. Daar hebben de draaikolken van de rivieren ronde gaten gemaakt in de rotsen. Als het goed weer is kun je hier ook lekker met je voeten in het water genieten van de potholes. Andere leuke stops op deze dagtrip zijn de dorpjes Sabie en Graskop, de ‘Three Rondawels’, de Berlin en Lisbon watervallen en uitkijkpunt God’s Window. Bij goed weer kijk je uit tot aan het Krugerpark en Mozambique. Tegen het einde van de dag keer je weer terug naar de camping.

4x4 gamedrive KrugerparkDag 5: Blyde River Canyon – Kruger privé reservaat

Reistijd: circa 3,5 uur, 175 km

De volgende ochtend klap je na het ontbijt je tent weer in. Nu wordt het tijd voor het serieuze safari-werk. Vertrek niet te laat zodat je op tijd bij je bush lodge bent. Zorg dat je er uiterlijk 14:00 uur bent. Zo kun je die middag al mee op de eerste game drive. Het laatste stuk over zandwegen rijd je naar je volgende overnachtingsplek in het Kruger privé reservaat. De kleinschalige lodge is midden in de bush gelegen en je kamer is netjes ingericht. In elke kamer is een klamboe aanwezig en een veranda waar je kunt genieten van de natuur om je heen.

Onder vakkundige begeleiding van een lokale ‘gametracker’ ga je op zoek naar de Big 5 in een open Landrover. Het gebied ligt erg gunstig en er zijn geen hekken tussen het privé reservaat en het Krugerpark. Zo kunnen alle wilde dieren vrij rondlopen en de leeuwen soms zelf in het kamp komen… Terug in het kamp staat het diner al weer te wachten (en natuurlijk de sterke verhalen bij het kampvuur…)

Bij het kampvuur - Kruger ParkDag 6: Dag in Kruger privé reservaat

In de ochtend maak je opnieuw een gamedrive of een game walk met open jeeps. Juist bij zonsopgang is de bush op zijn mooist en heb je de grootste kans oog in oog te staan (dat scheelt soms niet veel) met de dieren. Leeuwen, impala’s, olifanten; het is altijd weer anders. Terug in de lodge staat er een lekker ontbijt op je te wachten en heb je tijd om wat te relaxen of af te koelen in het zwembadje. Kun je geen genoeg krijgen van het wild, geniet dan van de dieren vanuit een stoel bij het zwembad.

In de middag kun je opnieuw mee met een gamewalk of drive waarna je ’s avonds weer bij het kampvuur aanschuift. Heb je de Big 5 al gespot?

Met je 4x4 door Kruger NPDag 7: Kruger privé reservaat – Zuidelijk Kruger National Park

Reistijd: circa 120 km, je kunt de hele dag door het park rijden

Op de ochtend van vertrek heb je voor de laatste keer kans om mee te gaan met een game activiteit. Luister goed naar wat de ranger je te vertellen heeft, want de rest van de dag ga je zelf op pad om wild te spotten! Je rijdt door naar de gate van het Krugerpark. Meteen vanaf de ingang kun je al dieren spotten dus houd je ogen open. De wegen zijn goed en er lopen veel verschillende soorten dieren rond. Bij de winkeltjes (ook bij de entree) kun je een wegenkaart kopen. Het is een soort boekje waar ook alle diersoorten in staan. Wij vonden het leuk om bij te houden wat we onderweg tegenkwamen. Bij de verschillende camps, maar ook op de parkeerplaatsen onderweg kun je stops maken en wat eten. Over asfalt en zandwegen ga je naar één van de camps in het zuiden van het Krugerpark. Hier klap je je daktent uit en ga je letterlijk onder zeil met de dierengeluiden op de achtergrond. Je hebt dan natuurlijk alle etenswaar van tevoren al goed opgeborgen en bent ondertussen helemaal bekend met de 4×4.

Met je 4x4 door Kruger NPDag 8: Zuidelijk Kruger National Park – Swaziland

Reistijd: circa 5 uur, 275 km (tenzij je langer door het Krugerpark rijdt)

Dan is het tijd voor Swaziland. Als je vroeg opstaat, heb je nog wat tijd om door het Krugerpark te rijden en wie weet spot je nog die laatste van de Big 5, mocht je ze nog niet allemaal gezien hebben. Kijk ook zeker bij de waterplaatsen, daar zijn ze vaak te vinden, zeker in de droge tijd.

Eenmaal aangekomen bij de grenspost haal je een stempel en ben je in Swaziland. Je volgt een indrukwekkende bergroute naar Piggs Peak en gaat over het asfalt naar de hoofdstad Mbabane, dat wat druk en rommelig is. Je kunt even stoppen voor een bezoek aan één van de lokale markten om eten in te slaan. Dan ga je de stad weer uit naar de Ezulwini vallei en het Mlilwane National Park. Je verblijft op een camping in het park (mits er plek is). Er is een bar, restaurant en zwembad. Ook hier kun je gezellig rond het kampvuur zitten.

Paardrijden in SwazilandDag 9: Swaziland

Vandaag heb je alle tijd om de omgeving te verkennen en even rustig bij te komen van alle indrukken na je safaridagen in en om het Krugerpark.

Wil je erop uit, dan kan dat per mountainbike, te voet of per paard. Het is voldoende als je je de dag ervoor hiervoor opgeeft en het paardrijden is ook geschikt voor beginners. In het Mlilwane National Park tref je klein wild zoals impala’s, aapjes en gnoe’s. Maar ook heb je een hippo-pool met nijlpaarden en krokodillen. Vanaf het restaurant in het park kijk je uit over dit water en zie je grote vissen, reigers langs de waterkant en als je geluk hebt nijlpaarden en krokodillen(!). Ga ook eens kijken bij de beehives, de traditionele Swazihutten of bezoek voor het donker wordt één van de Zuludorpjes in de omgeving.

Neushoorns op de weg - kampeerreizen AfrikaDag 10: Swaziland – Hluhluwe Game Reserve

Reistijd: circa 5 uur, 280 km

Je reist vandaag Swaziland weer uit en gaat op weg naar het Hluhluwe Game Reserve, grenzend aan het St. Lucia park. Er zijn hier veel bijzondere vogels te spotten, maar ook krokodillen, nijlpaarden en olifanten. Het is zelfs een Big 5 gebied. Het park is echter vooral bekend vanwege het succesvol redden van de witte neushoorn die met uitsterven werd bedreigd vanwege de jacht. Er waren er nog ongeveer 20 over, maar ondertussen zijn het er meer dan 1400 witte en 300 zwarte neushoorns. Ook de zwarte neushoorn wordt beschermd. Volg vanmiddag, als je eenmaal in het park bent, één van de leuke 4×4 routes door het zuidelijk deel van het park en wie weet kom je ze tegen. Je overnacht op een campsite 20 minuten buiten het Hluhluwe Game Reserve.

Relaxen bij Cape Vidal Dag 11: Hluhluwe – iSimangaliso Wetland Park

Reistijd: circa 2,5 – 3 uur, 160 km

Ook vanochtend heb je de tijd om met je 4×4 het park ”onveilig” te maken op zoek naar groot of minder groot wild. Dan verlaat je het park en gaat je reis verder naar het iSimangaliso Wetland Park. Je verblijft op een campsite in Cape Vidal of St. Lucia. Bij Cape Vidal vind je, soms enorme, zandduinen achter het strand aan de Indische Oceaan. Je kunt er zwemmen, snorkelen en de zandduinen beklimmen. Je mag hier met je 4×4 alleen overheen als je een speciale permit hebt. Omdat er slechts enkele auto’s per dag worden toegelaten, is het een uitdaging om er een te bemachtigen. Je kunt het daarom beter te voet doen. Sla in St Lucia bij de supermarkt proviand in (ruime keuze hier en lang open).

Uitzicht bij St. Lucia - Zuidelijk AfrikaDag 12: iSimangaliso Wetland Park

Je kunt natuurlijk blijven liggen aan de stranden van Cape Vidal, maar er is zoveel meer te zien. Trek bijvoorbeeld de Wetlands in. Rond het 40 km lange gelijknamige meer liggen verschillende ecosystemen, moerassen, wet-en bushlands en grasvlakten. Naast krokodillen zie je nijlpaarden, flamingo’s, pelikanen en andere visetende vogels.

Vanuit St. Lucia kun je 2x per dag een tripje maken met een platte boot voor een cruise van ca. 2 uur (is makkelijk ter plaatse te boeken). In een rustig tempo vaar je over het meer en stop je bij een 2-meter lange krokodil of een kudde nijlpaarden. Echt zoeken hoef je hier niet, in het water dobberen hele families nijlpaarden. Krijg je er maar geen genoeg van, ga dan voor een drankje of een hapje naar de Ski Boat Club aan de rand van het meer voor een plekje op de eerste rang.

Ontspannen tijdens je 4x4 kampeerreisDag 13: iSimangaliso Wetland Park – Dolphin Coast

Reistijd: circa 4 uur, 230 km

Je rijdt via de Dolphin Coast naar de Drakensberg regio. Vanwege de lange afstand plannen wij aan de kust een extra nachtje in. Vanuit het Wetland Park stuur je zuidelijk en je bereikt al snel de kustregio boven Durban. Wij hebben Durban zelf als een drukke stad met onprettige sfeer ervaren en geven de voorkeur aan de kleinere omliggende plekken zoals Salt Rock. Dit dorpje ligt pal aan de Indische Oceaan. Het klimaat is subtropisch met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Je campsite ligt vlakbij het strand waar je goed kunt vertoeven met mooi weer. ’s Avonds kun je naar één van de restaurants in de omgeving of maak je je eigen maaltijd klaar. In het restaurant Mo-Zam-Bik in het nabij gelegen Ballito werden we meegenomen naar de tropische sferen van het gelijknamige buurland. Een smakelijke aanrader.

Hiken op de DrakensbergDag 14: Dolphin Coast – Drakensberg regio

Reistijd: circa 4 – 4,5 uur, 300-400 km

Vandaag rijd je naar de majestueuze Drakensberg regio. De nationale parken staan bekend om de grootse uitzichten en je kunt hier diverse wandeltochten maken. Als je op tijd bent vertrokken, heb je in de middag nog tijd voor een wandeling. Eén van de bezienswaardigheden in de Drakensberg is het Amphi theater: een grote, indrukwekkende rotswand die het landschap domineert.

Je overnacht op een camping in Royal Natal, Golden Gate of de Midden Drakensberg regio. In de koude wintermaanden (juni-september) raden we je aan om in een accommodatie te slapen in plaats van in je daktent. Sla van tevoren proviand in, want ter plaatse is er namelijk niet veel beschikbaar.

4x4 campsite DrakensbergDag 15-16 Zuidelijk Afrika: Drakensberg regio

In het vroege ochtendzonnetje kun je op je gemak ontbijten. Je hebt vandaag alle tijd en kunt de dag zelf invullen. Er zijn allerlei wandelroutes uitgezet van 1 tot 2 uur voor de beginnende wandelaar of 5 uur of meer voor de ervaren wandelaar. Er is voor ieder wat wils. Je loopt over smalle paadjes, trails en klautert over rotsblokken en door greppels. Echt lekker om weer even uit je auto te zijn. Maak voor jezelf een lunchpakket om mee te nemen, want er zijn geen restaurants onderweg.

Ook hier kun je op game drive in je eigen auto mocht je er nog niet genoeg van hebben gekregen. Er is klein wild te zien zoals zebra’s, bushbucks en meer. Wil je wat anders, maak dan een paardrijtocht om de omgeving op een andere manier te verkennen.

Reizen Zuid-Afrika - Zulu vrouwDag 16-17: Drakensberg regio – Johannesburg, terugvlucht

Reistijd: circa 5 uur, 350 km

De laatste dag is aangebroken, na het ontbijt maak je je kampeerspullen schoon en pak je je spullen. Daarna klap je voor de laatste keer je tent op en rijd je het richting Johannesburg en het verhuurstation. Zorg ervoor dat je hier voor 16.00 uur weer bent, zodat je de 4×4 tijdens de openingstijden kunt inleveren. Met een transfer word je naar de luchthaven gebracht en heb je nog wat tijd om je wat op te frissen en wat te eten. In de loop van de avond vlieg je terug naar huis en komt er een eind aan je Zuid-Afrika avontuur. Aangezien de meeste vluchten ’s avonds vertrekken, kom je op dag 17 aan in Nederland.

Magaliesburg

Onze tip:

Verleng je reis met een nacht in ons guesthouse bij Magaliesburg aan het einde van je reis. Geen zin om te relaxen in de tuin? Er zijn genoeg activiteiten in de omgeving. Wandel door de groene tuin en verken het terrein, bezoek de cheetah- of olifantenopvang in de buurt, huur een quadbike of fiets, of ga met de kabelbaan over de Magaliesbergen. Genoeg te beleven op je laatste dag in Zuid-Afrika. Laat het ons weten als we dit voor je mogen inplannen.

Leuk, we hebben deze rondreis toegevoegd aan je reisplan!

Ben je al klaar om je wensen aan ons door te geven zodat wij een vrijblijvend reisvoorstel kunnen maken?

Nee, ik wil verder puzzelen
 
Als je doorsurft op deze website, ga je akkoord met de plaatsing van cookies. Meer informatie OK