Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Rondreis 6: Kaapse pracht

   Rondreis Kaap

   Rondreis 6: Kaapse pracht
   • Overzicht
   • Inclusief
   • Exclusief
   • Kaart
   Reisschema: Wijnstreek Stellenbosch - struisvogels in Oudtshoorn – Addo Elephant Park - safarilodge aan Kaapse kust – Tuinroute - een nachtje bij de boer - Kaapstad
   Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
   Reissom: vanaf € 1496,- p.p. bij 2 personen

   In deze rondreis rijd je met huurauto langs de hoogtepunten van de Kaap provincies. Je start in het centrum van de West-Kaapse wijnstreek waar je te fiets langs de wijnhuizen gaat om de lokale wijn te proeven. In Oudtshoorn leer je alles over de struisvogelteelt. Daarna tuf je door het Addo Elephant National Park op zoek naar wild. Houd je camera bij de hand, want voor je het weet staat er een kudde grijze reuzen op je pad.

   Na dit wild voorproefje is het tijd voor het echte werk op een 'bijsonder plekkie' in de bush in een luxe safari tent. Je speurt samen met een ranger naar de Big 5. Je zet de terugreis in via de Tuinroute waar je de cultuur van de Xhosa beleeft door met een gids op pad te gaan. Na een nachtje op de boerderij zie je de pinguïns waggelen bij Boulders Beach en sluit je de Rondreis Kaap af met de Tafelberg in Kaapstad.

   Overnachten: 14 nachten in afwisselende accommodaties, zoals een wijnboerderij, safari lodge en struisvogelboerderij
   Excursies: Meet&greet, fietstocht door de wijnvelden rondom Stellenbosch, twee keer op safari in Oostkaap, townshipexcursie bij Knysna
   Transport: huurauto B-klasse full cover (autohuur info)
   Maaltijden: 14x ontbijt, 1x lunch, 3x diner
   Overig: Routebeschrijving
   • optionele excursies: surfles Jeffreys Bay, Robbeneiland Kaapstad

   • maaltijden naast het ontbijt

   • fooien

   • internationale vlucht

   • autokosten ter plaatse

   • entrees

   • reserveringskosten € 25 p.p., maximaal € 75 per boeking

   • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

   Proosten in StellenboschDag 1: Vlucht naar Kaapstad, verblijf wijnregio

   reistijd 30 minuten, 43 km

   Wanneer je een directe KLM vlucht naar Zuid-Afrika neemt, kom je nog dezelfde avond aan in Kaapstad. Bij aankomst staat er een transfer voor je klaar die je naar dé wijnregio van Zuid-Afrika brengt. Je slaapt in Stellenbosc, Paarl of Franschhoek. Het is maximaal vijf kwartier rijden vanaf de luchthaven, net als de afstand naar het centrum van Kaapstad. Het guesthouse ligt midden tussen de wijnhuizen en kijkt uit op de heuvels met druivenstruiken. Je komt hierdoor al goed in de sfeer voor de volgende dag. Bij aankomst kan je vast proosten op een goede vakantie met een lokaal wijntje. Om reisdagen te besparen hebben we ervoor gekozen meteen naar het guesthouse in de wijnlanden te gaan. Zo kan je een aantal dagen in het bruisende Kaapstad voor een ontspannen einde van je reis bewaren.

   Heb je een vlucht met vroege aankomst in Kaapstad, dan wordt de ontmoeting met de agent en het ontvangen van de huurauto op de luchthaven gepland. Je reist dan zelf naar je guesthouse in de wijnlanden.

   Fietsen langs de wijnboerderijenDag 2: Wijngebied West-Kaap

   fietstocht: 9 km

   Na het ontbijt, rond 9 uur, ontmoet je onze lokale vertegenwoordiger in het hotel. Van deze persoon ontvang je een uitgebreid informatiepakket met Nederlandse routebeschrijving. Je neemt samen de route door, eventuele vragen die je nog hebt en je krijgt tips voor onderweg. Ook wordt de huurauto afgeleverd, welke je eerst nog even op de parkeerplaats laat staan. Je vervoert jezelf vanmorgen namelijk per fiets door de glooiende wijnvelden. Zo kan je de vliegtuigbenen een beetje lostrappen. Een bezoek aan de wijnboerderijen mag hierbij niet ontbreken, daar staat het gebied om bekend. Een extra boterham voor een sportieve dag vonden wij geen overbodige luxe. Wij regelen een transfer naar en van het startpunt zodat je na het wijn proeven geen auto meer hoeft te rijden. De gids staat al op je te wachten. Stel je fiets in, vul je bidon en trap op een sportieve mountainbike door het uitgestrekte landschap. Je laat de grote wegen achter je en fietst tussen de wijngaarden door.

   Winkel in Stellenbosch - rondreis Zuid-AfrikaDe gids stopt verschillende keren en legt je met de druiventrossen in de hand het productieproces uit. Je fietst naar twee wijnhuizen en een brandy stokerij om de specialiteiten van het huis te proeven. Je zintuigen doen hun werk zodra de glazen zijn ingeschonken. Om de proeverijen niet te zwaar op de maag te laten vallen, kun je bij één van de wijnhuizen lunchen. Aan het eind van de fietstocht brengt onze chauffeur je weer terug naar je guesthouse. Je hebt de hele middag de tijd om de wijnregio verder te bekijken. Bezoek bijvoorbeeld Stellenbosch. Dit is de één na oudste stad van Zuid-Afrika (1679) en dat zie je terug in de originele gebouwen. Wandelend door het centrum zie je veel Kaap-Hollandse stijl, herkenbaar voor ons Hollanders. Bezoek in de ‘Dorpsstreet’ de beroemde (en ook wel toeristische) ‘ Oom Samie se Winkel’. Dit winkeltje uit grootmoederstijd is al 200 jaar hetzelfde. Vind je een middag wat kort om de wijnregio op je gemak te ontdekken? Dan raden we een extra overnachting aan. Lees meer over het wijngebied bij onze bouwsteen of lees meer tips op ons Zuid-Afrika reisblog.

   Reizigster bij route 62 bord Dag 3: Wijngebied – Oudtshoorn

   reistijd (rechtstreeks) circa 5.5 uur, ongeveer 400 km

   Neem een stevig ontbijt, want je gaat een flinke reisdag tegemoet. Het is dan ook aan te raden om bijtijds te vertrekken. Er zijn verschillende routes naar Oudtshoorn. De mooiste en meest bekende is de Route 62. Deze route duurt langer, namelijk zo’n 7,5 uur maar vonden wij echt de moeite waard. Je kan ook via de ‘grotere weg’ waar je na zo’n 5,5 uur aankomt in de struisvogel-plaats Oudtshoorn. De route is goed te doen, ondanks dat deze wat langer is. Kom je op tijd in de middag aan, dan is er tijd voor een bezoek aan één van de vele struisvogelboerderijen. Je slaapt in een goed verzorgd guesthouse in Oudtshoorn of erbuiten op weg naar het Swartberg reservaat. Wil je meer van Oudtshoorn zien, plan dan een extra nacht in. Dit geeft bovendien meer rust in je reis.

   Route 62 - Zuid-Afrika reisDag 4: Oudtshoorn – Addo

   reistijd circa 5 uur, 365 km

   Vanmorgen stap je weer in de wagen en stuur je richting Addo Elephant National Park. Kom je aan het begin van de middag al aan, rijd dan direct naar de entree van het park zodat je de middag nog op safari kunt. Liever een rustige middag? Morgen ben je ook nog heel de dag in Addo om in het park rond te rijden. Vanaf het Addo NP rijd je aan het eind van de dag in ongeveer twintig minuten naar ons guesthouse. We kiezen voor een kleinschalig guesthouse buiten het park in tegenstelling tot het grote restcamp in het park. Het guesthouse is gebouwd op het land van een boerderij. Je slaapt in een traditioneel landhuis of een verzorgde Afrikaanse hut met rieten dak (rondavel) tussen de sinaasappelbomen. Je kunt relaxen in de landelijke tuin of in het ruime zwembad. Het stadje is een typisch Afrikaans dorp met een local community, een politiebureau en een paar boerderijen. Er is niet veel te beleven, maar je bent hier dan ook voor de safari. ’s Avonds hebben wij gegeten bij de Wine Bar. Het eten is hier geprijsd zoals thuis, maar wij vonden het erg lekker en het geld meer dan waard. Wij zaten pal voor de open haard (in de Afrikaanse winter) met een glas wijn en een heerlijke struisvogel biefstuk.

   Olifantenfamilie in Addo Zuid-AfrikaDag 5: Op safari tussen Addo’s grijze reuzen

   Voor een echte safaridag ga je vroeg uit de veren. Het park opent bij zonsopgang omdat de dieren dan het meest actief zijn. Neem voldoende drinken mee voor onderweg en vergeet je camera en verrekijker niet. Addo Elephant Park is in 1931 gesticht om de olifanten in de omgeving te redden. Met succes want er leven nu meer dan 450 olifanten. Grote kans dus dat je oog in oog met deze reuzen komt. Naast de olifant leeft de hele Big 5 in het park, dus speur naar de leeuw, luipaard, buffel en neushoorn. Over redelijke zandwegen struin je de bush af naar wild. Naast de grote dieren zie je ook antilopen, zebra’s en wildzwijnen. De dieren zijn gewend aan de auto’s en zijn niet schuw. Hierdoor is de kans groot dat je veel dieren ziet. Als je maag ’s middags begint te knorren, rijd dan naar het rest camp voor een lunch in het restaurant. Je hebt dan nog een hele middag om verder te speuren. Het park is groot genoeg, dus je zal zeker geen rondjes rijden. Neem ook een kijkje bij de waterholes, hier zoeken de dieren vaak verkoeling tussen de middag.

   Lunchen aan de Oostkaap - Zuid-Afrika Dag 6: Addo – Oostkaap Safari Lodge

   reistijd circa 2 uur, 120 km

   Zorg dat je rond 11:15 uur in het slaperige dorp Kenton on Sea bent. Je hebt dan voldoende tijd om de auto op de beveiligde parkeerplaats te zetten en naar de boot te wandelen die om 12:00 uur vertrekt. In een kleine boot vaar je in drie kwartier over een kronkelende rivier naar je privé safarilodge. Langs de oever gaat een met bomen begroeide bergwand steil omhoog. Houd je verrekijker paraat, want met een beetje geluk zie je onderweg kleine dieren of zeldzame vogels. Het is net alsof je door de jungle vaart, maar dan in Afrika. Bij aankomst in de rivierlodge is de tafel in de schaduw van de bomen gedekt en kun je aanschuiven voor een uitgebreide lunch met de rangers. De lodge waar je de komende dagen verblijft is gebouwd van natuurlijke materialen middenin het bos. Er zijn slechts tien safaritenten waardoor het echt kleinschalig is en je deze beleving niet met veel andere reiziger hoeft te delen.

   Neushoorns fotograveren in OostkaapDag 7: Oostkaap Safari Lodge

   Deze dag word je vroeg gewekt. Na een licht ontbijt stap je in de jeep om het ontwaken van de bush mee te maken. De ranger weet je van alles te vertellen en zal zijn oren en ogen goed open zetten om allerlei wild voor je te spotten. ’s Middags kun je je eigen tijd indelen; relaxen of een boekje lezen, maar een kanotochtje maken behoort ook tot de mogelijkheden. Aan het eind van de dag ga je wederom op pad. Waarschijnlijk ben je zelf nu ook al een stuk beter in het spotten van wild. Een verrekijker is hiervoor in ieder geval erg handig en zeker een meerwaarde wanneer je die leeuw ineens vol in je visier hebt.

   ’s Avonds word je weer goed in de watten gelegd door de koks van de bushlodge. Je geniet van je laatste avond op dit bijzondere plekje praat met elkaar over de belevingen van die dag. Bij een heldere avond zie je ontelbaar veel sterren. Neem nog een laatste slaapmutsje voordat je al luisterend naar de bushgeluiden in slaap valt. (Ps. meer lezen? Kijk dan bij onze bouwsteen: Safari aan de Kaapse kust.)

   Jeffreys BayDag 8: Oostkaap Safari Lodge -Jeffreys Bay

   reistijd circa 3 uur, 200km

   In de ochtend ga je nog een keer met de ranger op pad, de laatste kans om in de voetsporen van groot wild te lopen of zelfs oog in oog met ze komen te staan. Na het ontbijt vaar je met de boot terug naar de haven van Kenton-on-Sea. Hier stap je weer in de huurauto. Je komt rond het middaguur aan met de boot in Kenton-on-Sea. We wilden de reisdag niet te lang maken en waren niet erg onder de indruk van het grote Port Elizabeth.

   Daarom slaap je een nacht in Jeffreys Bay. In de zomer is deze plaats als surfers-mekka gezellig druk. De sfeer voelt als een backpackersplaats waar ook tijdens de andere seizoenen genoeg te beleven valt; live-muziek, kleine koffiebarretjes en visrestaurants met uitzicht op de baai. Met een beetje geluk spot je dolfijnen of een walvis.

   Lijkt het je wat om een surfles te nemen tijdens je verblijf in Jeffreys Bay? Wij kunnen dat aan je reis toevoegen, een extra nacht is in dat geval wel aan te raden.

   Uitzicht bij Knysna - Zuid-Afrika reizenDag 9: Jeffreys Bay – Knysna

   reistijd circa 3 uur, 190 km

   Via een route grotendeels langs de kust toer je naar de Tuinroute. Onderweg rijd je werkelijk door de tuinen van Afrika; groene bossen, diepe bergkloven, slingerwegen pal langs de bergwand en gekleurde bloemen langs de weg. Je komt langs Tsitsikamma National Park, waar je een stop kunt maken en diverse wandelingen en trails zijn uitgezet. Bijvoorbeeld de ca. 1 uur durende wandeling naar de wiebelende Suspension Bridge. Aan het einde van de dag bereik je je uitvalsbasis voor de komende dagen, Knysna. Je slaapt in een kleinschalig, sfeervol guesthouse met zwembad net buiten de stad. Je rijdt in ongeveer 15 minuten naar Knysna toe. Bij de Oyster Company bereiden ze verse oesters uit de lagune (aanrader!) en voor een goed visrestaurant kozen wij The Anchorage, geheel in vissersambiance.

   knynsa-township-kidsDag 10: Klik met de Xhosa

   Vanmorgen word je opgehaald door een Xhosa-gids die je meeneemt in het alledaagse leven van een township (gemeenschap). Xhosa is één van de grootste stammen van Zuid-Afrika waartoe ook Nelson Mandela en Desmond Tutu behoren. Niet alleen bekend door deze grote namen, maar ook juist vanwege hun bijzondere kliktaal.

   De komende uren kom je in contact met verschillende mensen en krijg je te zien en te horen hoe het is om hier te wonen. Beleef het dagelijkse leven tijdens je bezoek aan een schooltje, een kindertehuis, een traditionele kruidenvrouw, een kapper en/of de lokale markt. Geen dag is hetzelfde. Aan het eind van de ochtend schuif je aan bij een lokaal restaurantje voor een traditionele Zuid-Afrikaanse maaltijd. Wij hadden een zeer smakelijke kip met rijst. Na de lunch word je terug afgezet in Knysna en heb je de middag verder vrij te besteden.

   uitzicht farmstay heidelbergDag 11: Knysna – nachtje bij de boer

   reistijd circa 3 uur, 220 km

   Deze ochtend reis je via de lagune van Knysna door de bergen naar de droge streek de Kleine Karoo. Om de grote afstand tussen Knysna en Kaapstad te voorkomen, plannen we een overnachting in Heidelberg in. Je blijft een nachtje bij Neels en Anné-Lize op de boerderij en proeft letterlijk van het boerenleven. Neels neemt je mee achterin zijn bakkie voor een rit over de boerderij en ’s avonds leggen ze je in de culinaire watten. Een Afrikaanse braai, butternut soup, Mieliepaptert of Tipsy Tart. Een ideale plek om tot rust te komen tijdens je reis. Een verzorgde kamer, uitzicht over een glooiend heuvellandschap, wijntje erbij en de benen omhoog.

    

   Kaap de Goede Hoop - Zuid-AfrikaDag 12: Heidelberg – Kaapstad

   reistijd (rechtstreeks) circa 3 uur, 275 km

   Je kan rechtstreeks naar Kaapstad, maar je kan er ook een dagtrip van maken en je reisdag goed benutten en na het ontbijt de weg al op te gaan. Vervolg je route via N2 richting Caledon en sla af naar de kustplaats Hermanus. Dit plaatsje staat bekend om vanaf de kust dolfijnen en in het seizoen ook walvissen te spotten. Langs de kust stuur je verder richting Kaap de Goede Hoop, het meest zuid- westelijke puntje van Afrika en tevens een natuurreservaat. Neem ook een kijkje bij Boulders Beach waar grote groepen pinquins leven. Na deze stops op de route rijd je door en bereik je tenslotte Kaapstad. Ben je vandaag wat laat, doe het schiereiland dan niet meer aan en rijd direct door naar Kaapstad. Je kan dan de volgende dag ook benutten om naar Kaap de Goede Hoop te gaan of combineer het met de wijngebieden rond Stellenbosch.

   zuid-afrika-tafelbergDag 13 – 16 Rondreis Kaap: Kaapstad en omgeving

   Kaapstad, the Mother City, voor velen de mooiste maar in ieder geval de meest bezochte stad van Zuid-Afrika. Een mix van Westerse en Derde Wereld, met luxe buitenwijken en armoede in de townships. Maar uiteraard ook de Tafelberg, Robbeneiland en Kaap de Goede Hoop. Verder heeft de stad een bruisende sfeer van ‘alles kan en niets moet’. Bezoek op eigen tempo de kleurig beschilderde wijk Bo Kaap of duik in de geschiedenis bij Distrix Six. We plannen in Kaapstad niks voor je in zodat je op eigen tempo de stad kunt ontdekken.

   Wil je Robbeneiland bezoeken waar Nelson Mandela ruim 27 jaar gevangen heeft gezeten, dan raden we je wel aan om dit tijdig te reserveren. Gedurende het jaar is de tour namelijk snel volgeboekt. Wij kunnen dit in je reisplan opnemen. Ga tegen de avond naar het Waterfront voor wat laatste souvenirs. Geniet hier van een hapje en een drankje op één van de vele terrasjes terwijl je de zon onder ziet gaan. Een perfecte afsluiting van onze reis, vonden wij.

   Op dag 15 ga je in de loop van de middag / avond naar de luchthaven (afhankelijk van je vlucht), waar je de auto inlevert en naar huis terugvliegt. De volgende ochtend kom je aan op Europese bodem en komt je rondreis Kaapse pracht ten einde.

   Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

   Kaapse pracht - bijsonder plekkie

   Reissom: € 1661,- p.p. bij 2 personen
   Inbegrepen: Basis rondreis Kaapse Pracht met bijsondere plekkies; wine estaten wijngebied, comfort guesthouse Knysna, comfort guesthouse in Kaapstad

   Op een aantal plaatsen in deze reis hebben we een ‘bijsonder plekkie’ gevonden. Deze plekkies zorgen voor een intensere beleving, maar zijn niet per definitie luxer. Kies je voor deze reis met bijsondere plekkies dan slaap je in het wijngebied in een wine estate tussen wijnranken. Uiteraard krijg je hier een rondleiding in de wijnkelder en proef je de lekkerste wijnen. In Knysna kijk je vanuit een comfortabele lodge uit over de lagune. We kiezen hier bewust voor onze comfort optie in plaats van ons bijsondere plekkie, omdat we ons kunnen voorstellen dat niet iedereen in een township wil slapen. Wil jij dat wel? Laat het ons dan weten. In Kaapstad verblijf je in ons comfortabele guesthouse in het centrum. De bijgevoegde foto’s geven een sfeerimpressie van onze bijsondere plekkies in deze reis.

   Welke optie wil je aanvragen?

   Rondreis 6: Kaapse pracht
   Kaapse pracht - bijsonder plekkie
   x