Rondreis 5: Zuid-Afrika zonder grenzen

Zuid-Afrika 4 weken

Rondreis 5: Zuid-Afrika zonder grenzen
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Johannesburg - safari Entabeni privé reservaat- Golden Mountain NP - Lesotho - Wild Coast - Tuinroute - struisvogels in Oudtshoorn - nachtje bij de boer - met een oldtimer door de wijnstreek - Kaapstad
Reisduur: 27 dagen / 26 nachten
Reissom: vanaf € 2062,- p.p. bij 2 personen
Vluchten: optioneel bij te boeken

Met deze uitgebreide vierweekse rondreis combineer je de meest afwisselende route door Zuid-Afrika met een reis dwars door de voormalige Transkei. Je gaat van de gebaande paden af en ziet de typisch Afrikaanse Wild Coast. Bezoek veel culturen en afgelegen dorpjes op plekken waar bijna niemand komt. In het wildpark Entabeni ga je met een ranger op zoek naar leeuwen. Via Lesotho trek je dwars door de nog weinig bereisde Transkei; de geboortegrond van Nelson Mandela. Het gebied kenmerkt zich door glooiende heuvels met rieten hutjes, rondtrekkende kuddes geiten, stoffige varkens langs de weg en, ondanks de lage levensstandaard, overal een glimlach. De reis vervolgt zich langs de olifanten van Addo en de struisvogels van Oudtshoorn over de prachtige Tuinroute & Route 62 naar het bruisende Kaapstad. Onderweg slaap je een nachtje op een Afrikaanse boerderij en proef je de bekende Zuid-Afrikaanse wijnen.

Overnachten: 25 nachten in afwisselende accommodaties, zoals een boerderij en wijnhuis
Excursies: Meet&Greet, 4 game activiteiten in privé bush camp, dagtrip over de Sanipass , farmtoer, wijntour met oldtimer en proeverij
Transport: huurauto C-klasse full cover (autohuur info)
Maaltijden: 25x ontbijt, 2x lunch, 2x diner
Overig: Digitale routebeschrijving
 • optionele excursies: kayaken in Knysna

 • maaltijden naast het ontbijt

 • fooien

 • internationale vlucht

 • autokosten ter plaatse

 • entrees

 • reserveringskosten € 25 p.p., maximaal € 75 per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

Zuid-Afrika 4 wekenDag 1: Vlucht en verblijf Johannesburg

Wanneer je een directe KLM vlucht naar Zuid-Afrika neemt, kom je ‘s avonds laat aan. Wij vinden het niet prettig om dan nog lang onderweg te zijn. Daarom kiezen we voor een overnachting in een lodge vlakbij de luchthaven. Na aankomst word je opgewacht en in circa 15 minuten naar je eerste Afrikaanse accommodatie gebracht. Op je ruime kamer kun je een kop thee of koffie maken. Heb je zin in iets anders, dan is er een automaat met snacks en fris en zelfs bier of wijn. Wanneer je de volgende ochtend de gordijnen opent, is de kans groot dat er een impala of springbok op het gras voorbij lopen. Zo kom je alvast een beetje in de safarisfeer. Na het ontbijt wordt de huurauto afgeleverd. Samen met de lokale vertegenwoordiger neem je de route door om vervolgens ‘bly op die pad’ te gaan.

Heb je een vlucht met vroege aankomst, dan plannen we een overnachting in Pretoria in. Je haalt de huurauto direct op en rijd in een uurtje naar je guesthouse. Zo heb je de tijd om ‘s middags de hoogtepunten van de hoofdstad te bekijken of om aan het zwembad bij te komen van de vlucht. Lees meer over de stad bij onze bouwsteen in Johannesburg.

Bord met olifant Dag 2: Johannesburg – Pilanesberg

Reistijd circa 3 uur, 230 km

Op ca. 3 uur rijden van Johannesburg ligt Pilanesberg National Park. Een spectaculair landschap met bushveld, valleien en kloven, ontstaan door een vulkaanuitbarsting 1300 miljoen jaar geleden. Er leven 7000 wilde dieren met elkaar waaronder de gehele Big 5. Als je op tijd vertrekt vanuit Johannesburg, heb je de hele middag tijd voor safari. Al rijdend naar je accommodatie spot je het eerste wild. Wij kiezen voor een overnachting middenin het park zodat je ’s morgens vroeg (met zonsopgang) direct op pad kunt. De dieren zijn dan het meest actief, omdat het nog niet zo warm is. Je slaapt in een chalet of safaritent, afhankelijk van de beschikbaarheid. Het is geen luxe, maar wel de comfort van een eigen badkamer, een zwembad en een restaurant voor je lunch en avondeten.

Dag 3: Selfdrive safari Safari leeuwen

Vroeg in de ochtend rijden we met eigen auto het park in. Licht teleurgesteld zien we het eerste uur geen wild, alsof ze precies vandaag hadden besloten uit te slapen (dat hadden wij ook best gewild). De natuur is onvoorspelbaar. Gelukkig werd ons geduld beloond met een groep leeuwen midden op de weg, pal voor ons. Geheel relaxt, alsof ze net hun maaltje op hebben, steken ze over. Met ingehouden adem volgen we ze op de voet. Langzaam rijden we verder, bang om iets te missen. Dieren zijn soms lastig te zien door het struikgewas. We hebben geluk dat een hyena net opstaat om wat te drinken, anders hadden we die vast gemist. We kunnen wel blijven rijden, maar met zonsondergang moet je weer bij je kamp zijn. Een duik in het zwembad is lekker na zo’n warme dag in de auto. ’s Avonds schuiven we aan bij het diner in het restaurant (exclusief). Er is ook een braai (Afrikaanse bbq) bij je huisje aanwezig.

4wd olifant gamedriveDag 4: Vertrek naar Entabeni

Reistijd circa 5 uur, 280 km

Vandaag rijd je al speurend naar wild Pilanesberg uit naar Entabeni wat ca. 5 uur rijden is. In dit kleinschalige natuurreservaat mag je niet met eigen auto op safari, maar maak je gamedrives (jeep safari’s) met een ranger. Zorg dat je op tijd aankomt, dan kun je diezelfde middag al mee op gamedrive. Je ziet hier onder andere olifanten, neushoorns, nijlpaarden en veel kleine wildsoorten als antilopen en zebra’s. Ranger Steven vertelt enthousiast over de flora en fauna en we kunnen het eerste wild al snel afvinken. Halverwege de rit stappen we uit voor een ‘African sundowner’, een drankje bij zonsondergang. Met een Savannah (soort cider) in ons hand dromen we weg bij de ondergaande zon. Terug in het kamp staan ze ons op te wachten met een typische bush braai. Je slaapt in een kleinschalig en sfeervol bush camp in een luxe safaritent met een rieten dak, een houten veranda en een buitendouche. Er is geen omheining om het bush camp, dus dieren kunnen dwars door het kamp trekken. In verband met de veiligheid word je ’s avonds naar je tent begeleid door een ranger. Dit is Afrika op zijn puurst.

Dag 5: Op safari met een ervaren ranger

In alle vroegte worden we gewekt voor een tweede gamedrive. Voor we het weten staan we oog in oog met een olifantenfamilie. Ze staan midden zebra safari rondreisop de weg. Als we al wilden doorrijden dan is dat hoe dan ook geen optie. Na grote gebaren met de slurf en opgooiend zand trekken ze verder. Wat een start van een nieuwe dag, dat belooft wat. We zien jakhalzen, neushoorns, nijlpaarden, zebra’s, giraffen en gnoes. Een geslaagde dag! Hongerig schuiven we aan bij het ontbijt. Voordat de middag gamedrive van start gaat, heb je wat tijd voor jezelf. Foto’s uit zoeken, boek lezen of even relaxen op je veranda. Je bent tenslotte vroeg op tijdens deze safaridagen. Wij zijn onder de indruk van het diverse landschap met glooiende groene heuvels en watertjes. ’s Avonds schuiven we opnieuw aan voor het diner en kletsen we, na opnieuw een geslaagde gamedrive, na met de andere reizigers.

Dag 6: Entabeni – Parys

Reistijd circa 4,5 uur, 400 km

Om het af te leren mogen we nog één keer mee op gamedrive. We krijgen er geen genoeg van. Op het laatste moment zien we een familie leeuwen spelend met hun 2 welpjes, wow, onze dag kan niet meer stuk.

Hiervandaan rijd je door richting Parys. We kiezen voor een overnachting hier om de afstand naar Lesotho te overbruggen. Net als de rest van deze reis ligt deze plek van de gebaande route. Je verblijft in een sfeervol guesthouse met een groene tuin. Fijn om even bij te komen van je safari ervaringen.

Dag 7 en 8: Golden Gate National Park 

Reistijd circa 3 uur, 300 km

Deze ochtend vertrek je naar het Golden Gate Highlands National Park, een park van zo’n 12.000 ha. aan de voet van de Maluti bergen. Komende twee nachten verblijf je hier.  Majestueuze zandsteenkliffen (zoals hier op het plaatje), beboste valleien en open vlakten wisselen elkaar af. Je verblijft in het restcamp in eenvoudige huisjes/chalets op basis van logies. Het camp beschikt over een restaurant en prima zwembad (met glijbaan!) in de vorm van een ‘bergwater’ poel, ideaal om lekker af te koelen na een warme trekking. Je hebt de tijd om in de frisse berglucht trekkingen te doen (treks van 1 tot 5 uur) of gamedrives (zebra, bushbuck) in je eigen auto. In het park zijn ook San en Bushman rotstekeningen te vinden. Verder kun je er tennissen en paardrijden.

Underberg Sani PassDag 9: Aankomst Underberg

Reistijd circa 5 uur, 380 km

Je rijdt richting Underberg, aan de voet van de zuidelijke Drakensberg. Vertrek bijtijds, onderweg heb je namelijk de mogelijkheid om een wandeling te maken  door de Drakensberg of neem een kijkje in Pietermaritzburg, een historische stad met koloniale invloeden. Een bezoekje waard vonden wij. We slenterden door het centrum langs boetiekjes en kunstgalerijen, keken omhoog naar de huizen met rode stenen in Victoriaanse stijl en stonden even stil bij het beeld van Mahatma Ghandi. In deze stad werd hij ooit vanwege zijn huidskleur uit de trein gezet, ondanks het feit dat hij een eersteklas ticket had.

Underberg is een typisch oud boerendorp met een mix van winkeltjes, pubs en stoffige wegen. Net buiten het centrum ligt je accommodatie. Je slaapt in een kleinschalig pension of eenvoudig bergchalet. Het is knus, maar verwacht er niet teveel van. In de omgeving kan het erg koud worden, vooral in de Zuid-Afrikaanse winter. Neem dan ook warme kleding mee.

Dag 10: Dagtrip Sanipass – Lesotho

Reis Zuid-Afrika, Lesotho

Reis Zuid-Afrika, Lesotho

Reis 100 km

Vandaag ga je naar de top van de Sani Pass, de grens over naar Lesotho. Paspoort mee! Je ontmoet onze gids rond 09.00 uur. De weg naar de grens van Zuid-Afrika is redelijk goed. Halverwege de Sani Pass wordt het pas echt hobbelig. De 4×4 doet zijn werk. Houd je goed vast, maar vergeet niet van de omgeving te genieten. Al schuddend komen we vooruit, we zijn blij dat we zelf niet rijden. Dit is de ‘African massage’ zoals gids Steve het noemt. Onderweg kijken bavianen en klipdassies je guitig aan en vertelt je gids over de omgeving. Met een stempel van Lesotho in je paspoort ga je verder. De lokale bevolking, de Basotho, loopt in dekens en bivakmutsen. Wij reizen in de herfst (mei) en het is vandaag 5 graden. Brrr, de meegebrachte warme kleding komt ons goed van pas. Bovenop de top is bijna geen begroeiing. Het dorpje is klein en staat naast een schapenscheerfabriek. De wol en mohair zijn goede inkomsten voor de bevolking.

 

We nemen een kijkje bij een vrouw thuis, proeven haar zelfgemaakte brood onder het genot van een biertje. In de winter verhuizen veel mensen tijdelijk, vertelt de gids ons, om in de zomer weer terug te komen om schapen te fokken. In de wintermaanden verdienen ze hun boterham in lager gelegen gebieden.

Je luncht in de hoogste pub van Afrika en hebt uitzicht over de vallei op ruim 2800 meter hoogte. Voldaan van alle indrukken rijden we over dezelfde hobbelende weg terug naar het guesthouse. Om een uur of drie ben je weer ‘thuis’. Met een kop thee of een goed glas wijn heb je alle tijd om bij te komen van de dag. Later die middag waren wij te vinden bij restaurant The Old Hatchery, gelegen bij Underberg. Het restaurant heeft een typische Zulu bouwstijl en kijkt uit over hun eigen foreldam en waterval. Leuk; in het weekend geldt de regel ‘bring your own’. Op zaterdag neem je je eigen drankjes mee en op zondag vlees voor een Zuid-Afrikaanse braai.

Reis Zuid-Afrika - Oribi GorgeDag 11: Underberg – Oribi Gorge

Reistijd circa 3 uur, 330 km

Na deze kennismaking met Lesotho en de Sani Pass, neem je afscheid van Underberg. Tank je auto vol, koop in Underberg postzegels voor een kaartje naar huis en ‘gaan op die pad’ zoals de Zuid-Afrikanen het zeggen. Je rijdt via de kust verder naar het Oribi Gorge Nature Reserve. Oribi Gorge, ook wel de plaats van echo’s genoemd, is ingepland om de lange afstand te onderbreken. Maar het is geen straf om hier te verblijven. Het is namelijk een schitterend natuurgebied waar je kunt genieten van mooie uitzichten tijdens een wandeling, mountainbike- of paardrijdtocht. Ook voor een flinke adrenaline kick zit je hier goed; je kunt in de omgeving raften, abseilen of bungy jumpen. Is dat té veel actie, dan kun je ook naar één van de koffiebranderijen waar deze omgeving bekend om staat. Je maakt kennis met de lokale koffieboeren en krijgt een rondleiding en uiteraard een vers bakje. Bij je gezellige kleinschalige accommodatie helpen ze je graag verder met het maken van een reservering voor deze activiteiten.

Rondreis Zuid-Afrika 4 wekenDag 12: Oribi Gorge – Coffee Bay

Reistijd circa 5,5 uur, 305 km

De reis gaat verder naar een deel van Zuid-Afrika zoals je tot nu toe nog niet hebt gezien; de Transkei. Dit voormalige thuisland is tevens het geboorteland van Nelson Mandela. Door het bergachtige en nogal ruwe landschap, staat dit gebied ook bekend als de Wild Coast. De bergen zijn bezaaid met hutjes en in tegenstelling tot de rest van Zuid-Afrika zijn de wegen niet al te best. Echt doorrijden zit er niet in, want behalve ‘potholes’in de weg, moet je ook oppassen voor loslopende dieren en de kleurrijke bevolking die deze ‘snelweg’ als wandelpad gebruiken. Maar de route is erg indrukwekkend, dus wij namen het voor lief dat we niet echt opschoten. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen, waardoor het een beleving is om er te rijden. Je overnacht in een eenvoudig, maar gezellig hotel aan de rand van de oceaan in Coffee Bay. Het plaatsje heeft haar naam te danken aan een schip dat er in de 19e eeuw strandde volgeladen met koffiebonen. Van deze koffiebonen is nu niets meer terug te vinden. Het is een van de mooiste dorpen van de Wild Coast, gelegen tussen de groene heuvels aan de azuurblauwe oceaan.

Uitzicht in Coffee BayDag 13: Vrije besteding in Coffee Bay en omgeving

Laat de temperatuur het toe, dan kun je vandaag een heerlijk dagje aan het strand of bij het zwembad inplannen. Reis je in het walvissen seizoen (van juli tot november) dan ze je deze reuzen met een beetje mazzel voorbij zwemmen. Wil je liever wat actiefs ondernemen dan kun je ook gaan paardrijden of surfen. Houd je van avontuur, breng dan een bezoek aan een van Zuid-Afrika’s meest bizarre rotsformaties; de ‘Hole in the Wall’, een spectaculaire rotsformatie en het resultaat van eeuwenlange golfslag en erosie. Deze rots bevindt zich op ongeveer 8 kilometer van het dorp. Vlakbij zou je denken, maar de weg ernaar toe kan, vooral in periodes van regenval, erg slecht zijn. Vraag daarom bij je accommodatie na wat de staat van de weg op dat moment is. Je kunt ook een kijkje in het leven van de lokale bevolking nemen en vanuit het dorp een georganiseerd tour naar een township maken.

Xhosa vrouw - reis Zuid-AfrikaDag 14: Coffee Bay – Stutterheim

reistijd circa 4 uur, 271 km

Aan de voet van de Amatola Bergen ligt de volgende stop; Stutterheim. De omgeving hier is prachtig. Je bevindt je namelijk midden tussen de bossen in dit heuvelachtige gebied. Het is het leefgebied van de Xhosa’s, die je kunt herkennen aan hun felle rode en oranje gewaden. Vaak dragen ze ook een tulband op hun met wit of okerkleurige beschilderde gezicht. Je kunt hier een bezoek brengen aan het Mgwali Village waar je kennis maakt met hun cultuur. De taal die ze spreken heet ook Xhosa, wat een zogenaamde “kliktaal” is. De X wordt uitgesproken met een klik, wat vrij lastig is. Je onderkomen voor vannacht is een kleinschalig guesthouse, waar je gastvrij, en in het Nederlands, verwelkomd wordt.

Olifanten in Addo Elephant National ParkDag 15 en 16: Stutterheim – Addo Elephant National Park

Reistijd circa 4 uur, 273 km

Komende dagen heb je voldoende de tijd om het Addo Elephant National Park te ontdekken. Dit park ligt in de dichte bushveld van de Sundays River vallei, in de Oostkaap. Het park werd in 1931 tot nationaal park uitgeroepen, er waren toen nog maar 12 olifanten over. Nu is het ecosysteem weer helemaal in balans. Je treft er (niet allemaal tegelijk gelukkig) meer dan 350 olifanten, 300 buffels, zwarte neushoorns en antilopen in alle soorten en maten. Het park heeft rdelijke zandpaden, waardoor je prima met je eigen auto uit de voeten kan. Overnachten doe je op circa 20 minuten rijden van het park. Wij kiezen voor een kleinschalig guesthouse buiten de poorten, in tegenstelling tot het grote restcamp in het park. Het guesthouse is gebouwd op het land van een boerderij. Je slaapt twee nachten in een traditioneel landhuis of een verzorgde Afrikaanse hut met rieten dak (rondavel) tussen de sinaasappelbomen.

wandelen-natuur-parkDag 17: Addo – Knysna

Reistijd circa 4 uur, 314 km

Wanneer je vanuit Addo vertrekt verandert het landschap om je heen al snel. Je reis gaat naar de Tuinroute, onderweg begrijp je waar deze naam vandaan komt. Je rijdt werkelijk door de tuinen van Afrika; groene bossen, diepe bergkloven, slingerwegen pal langs de bergwand en gekleurde bloemen langs de weg. Je kunt een stop maken bij het Tsitsikamma National Park, hier zijn diverse routes uitgezet en kun je verschillende wandelingen maken. Zoals de 1 uur durende wandeling naar de wiebelende Suspension Bridge. Aan het einde van de dag bereik je je uitvalsbasis voor de komende dagen; Knysna. Je slaapt in een kleinschalig, sfeervol guesthouse met zwembad net buiten de stad. Je rijdt in ongeveer 15 minuten naar Knysna toe. In het centrum ligt het Waterfront met uitzicht over de lagune van Knysna. Bij de Oyster Company bereiden ze verse oesters uit de lagune (aanrader!). Voor de Zuid-Afrikaanse keuken aten we bij JJ’s. Geweldig lekker eten en het voltallige personeel zingt zelfs een aantal typisch Afrikaanse nummers.

Dag 18: Knysna

Vandaag heb je de dag vrij te besteden. Loop naar het Waterfront voor een bootcruise bij zonsondergang over de Knysna lagune of, voor de sportievelingen onder ons, huur een kajak. Onder begeleiding peddel je over de lagune richting de ‘Heads’. “Twee enorme kliffen die de lagune bewaken”, zo vertelt onze gids. We voelden ons opeens nietig en klein met twee van die reuzen aan weerszijden. Je kunt je wel voorstellen dat het een hotspot voor kunstenaars is. In de galerijen bij het Waterfront zie je de ‘Heads’ dan ook veelvuldig terugkomen.
Zoek je nog een souvenir voor het thuisfront, dan is het Waterfront de plek om even rond te struinen. Bij Molo Africa kwamen we met een volle tas weer naar buiten.

oudtshoorn-struisvogelDag 19: Knysna – Oudtshoorn

Reistijd circa 2 uur, 124 km

Vandaag rijd je een afwisselende route richting Oudtshoorn, een ideaal startpunt van de Route 62 vonden wij. Via de lagune van Knysna, over een bergpas naar de Kleine Karoo; een droge halfwoestijn. Hier ligt Oudtshoorn, het centrum van de struisvogelteelt, bekend om z’n struisvogels. Veel struisvogelboerderijen zijn open voor publiek; bekijk de broedkasten en sta op een ei van 1,3 kilo (!). Je kunt hier ook alleen lunchen; een reuzenomelet of een lichtroze struisvogelbiefstuk. Heb je tijd over, dan kun je circa 30 km verder doorrijden, naar de Cango grotten. Dit zijn vrij toeristische, maar in onze ogen nog steeds spectaculaire kalk-druipsteengrotten. Er zijn elk uur rondleidingen van 1,5 uur. Je slaapt in een goed verzorgd guesthouse in Oudtshoorn of erbuiten op weg naar het Swartberg reservaat. 

uitzicht farmstay heidelbergDag 20: Route 62 – nachtje bij de boer

Reistijd circa 3,5 uur, 251 km

Na het ontbijt ligt de Route 62 aan je voeten. Een korte stop bij de supermarkt voor je eigen picknickpakket en je bent klaar om te gaan. Doorkruis droog woestijngebied en trotseer de bergpassen. Tussen de rotsen of bij een waterval haal je je picknicklunch tevoorschijn. Je kunt ook kiezen voor  één van de leuke barretjes in de knusse valleidorpjes die je onderweg tegenkomt. Wij vonden Diesel & cream, een omgebouwd tankstation in Barrydale, de moeite waard.

Halverwege de Route 62 vonden wij een boerderij waar gastvrijheid lijkt te zijn uitgevonden, tussen glooiende heuvels met meer dan 1500 dieren (koeien, schapen, struisvogels). Een verzorgde kamer, zwembad, wijntje erbij en de benen omhoog. ‘s Avonds werd bij ons de braai aangestoken terwijl de familie enthousiast vertelde over het leven op die plaas. Wij oefenden meteen ons Afrikaans en stonden versteld van hoe goed je elkaar begrijpt. Na een gezellige avond kropen wij, met volle buik, bijtijds onder de wol. De haan kraait immers weer vroeg.

Dag 21: Heidelberg – West-Kaap wijngebied

Reistijd circa 1,5 uur, 100 km

Vandaag rijd je naar het Montagu. Dit dorp ligt aan de R62, deze weg staat bekend als langste wijnroute van Zuid-Afrika. Waar je reis waarschijnlijk in het teken staat van zoveel mogelijk zien, heb je hier de tijd om te relaxen. Je verblijft in een centraal gelegen hotel in Montagu. Het is een goede uitval basis om de West Kaap verder te verkennen. Je duikt makkelijk het omliggende natuurgebied in om de bergen te voet of op de fiets te ontdekken. Maar relaxen aan het zwembad van je hotel kan natuurlijk ook. Onze tip, bestel er een fles wijn bij dan kom je alvast in de juiste sfeer. Wij zijn vooral fan van de Shiraz.

Dag 22: Montagu – wijntour in oldtimer 

Ontbijt niet te uitgebreid, of juist wel voor een goede bodem, want vandaag is je wijntour. In de ochtend staat er een oldtimer voor de deur. Stap in en laat je rond rijden langs de wijnvelden. Je eerste stop is misschien wel meteen het leukst. Hier maak je je eigen wijn, of ‘blend’ zoals het door de kenners wordt genoemd. Door vermenging van wijn van verschillende druivensoorten en wijngaard (locaties) is het een uitdaging om zelf een harmonieuze smaak te creëren. Gelukkig helpt het wijnhuis je hier graag mee. Op de fles gaat je gepersonaliseerde etiquette, het perfecte souvenir. Hierna volgt een wijnproeverij om even bij te komen. Tijdens je derde stop heb je alle tijd om te lunchen. Koop wat lekkers en zoek een mooi plekje langs de rivier. Of kies voor het restaurant als je van reuring houdt. Je laatste stop van de dag is bij het bekende Van Loveren wijnhuis. Sluit de dag af met je laatste wijntje. Proost!

Pinguïns bij Boulders BeachDag 23: Wijngebied – Kaapstad

Reistijd circa 2,5 uur, 187 km (direct)

Vandaag kun je direct naar Kaapstad rijden, maar je kunt natuurlijk ook een omweg nemen via Cape Point; het meest zuidwestelijke punt van het continent. Volg de mooie route langs de kust van Falsebaai en breng zeker een bezoek aan de pinguïns van Boulders Beach. Bij Kaap de Goede Hoop kun je de benen strekken of picknicken op de verborgen strandjes. Ga zeker naar boven om te genieten van het uitzicht vanaf de vuurtoren  Na de lunch rijd je via Chapmans Peak naar Kaapstad. Deze bochtige weg wordt vaak gebruikt voor internationale autoreclames vanwege het spectaculaire uitzicht. Via het vissersplaatsje Houtbaai is het dan nog een half uurtje naar je guesthouse.

Je logeert in een sfeervol guesthouse gerund door enthousiaste eigenaren. Centraal gelegen en op loopafstand van verschillende restaurantjes. Je kamer is ruim met alle faciliteiten. Het guesthouse verzorgd een uitgebreid ontbijt en heeft een zitkamer om te relaxen en een tuin met zwembad(je).

 Einde van 4 weken rondreis Zuid-AfrikaDag 24 – 26: Vrije besteding in Kaapstad en vertrek

De overige dagen in Kaapstad heb je vrij te besteden. Zoals je inmiddels zelf ervaren hebt, heeft de stad een bruisende sfeer van ‘alles kan en niets moet’. Ga zeker per kabelbaan naar de top van de Tafelberg en beklim de Lion’s Head. Leg je picknick-kleed uit in de botanische tuinen en maak een wandeling over het strand van het hippe Camps Bay.

Bezoek ook Robbeneiland waar Nelson Mandela ruim 27 jaar gevangen heeft gezeten. Gedurende het jaar is de tour snel volgeboekt, dus reserveer tijdig. Wij kunnen dit in je reisplan opnemen. Ga tegen de avond naar het Waterfront voor wat laatste souvenirs. Geniet hier van een hapje en een drankje op één van de vele terrasjes terwijl je de zon onder ziet gaan. Een perfecte afsluiting van onze reis, vonden wij.

Op dag 26 ga je in de loop van de middag/avond naar de luchthaven, waar je de auto inlevert en terug naar huis vliegt. Je landt in de loop van de volgende dag op Europese bodem

 

Verstuur je reisplan