Bij de rondreizen staat aangegeven wat inclusief en exclusief is in de rondreis. De internationale vluchten zijn altijd exclusief. We kunnen zeker een vluchtvoorstel maken, of boek je tickets zelf via de vliegtickets pagina. Een visum heb je trouwens niet nodig voor het reizen naar Zuid-Afrika, maar wat je vooraf wel wilt weten lees je hier: reisinformatie over Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika-rondreis aanpassen?
Het is geen probleem om een Zuid-Afrika-rondreis aan te passen. Misschien wil je liever een andere slaapplek, ergens langer blijven of wil je een extra bouwsteen toevoegen. Geen probleem! Geef dit aan als je je reisplan invult, we passen dan je reis naar Zuid-Afrika zo aan dat het helemaal naar jouw persoonlijke wens is.
Redenen om een rondreis door Zuid-Afrika te maken
We kunnen je eigenlijk wel tientallen redenen geven waarom je een rondreis door Zuid-Afrika wilt maken. Te beginnen met de talloze safari’s, bush walks en game drives die je er kunt maken, maar natuurlijk ook voor de heerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen, het goede eten én het feit dat je er simpelweg geen last van een jetlag hebt. We zetten de belangrijkste hierom-wil-je-naar-Zuid-Afrika-redenen even kort op een rij!
Op safari in Zuid-Afrika
Als je een rondreis door Zuid-Afrika maakt, ga je natúúrlijk op safari. Zuid-Afrika barst van de nationale parken waar je wild kunt spotten. Voor het échte safarigevoel ga je naar het Kruger Park. Hier overnacht je in een kleinschalige bushlodge aan de rand van het park en ga je ’s ochtends al vroeg met een ervaren ranger op pad. Niet schrikken als je ineens oog in oog met een giraffe staat of er een neushoorn naast je auto wandelt, dat is in het Kruger Park een gewone dinsdagmiddag.
Echte Zuid-Afrikaanse wijn
Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Merlot … Deze Franse namen zijn ook onder Zuid-Afrikaans etiket in de slijterij te vinden. Het succes van de Zuid-Afrikaanse wijn heeft onder andere te maken met de lage prijs en de goede smaak. En waar proef je echte Zuid-Afrikaanse wijn beter dan in Zuid-Afrika? Exact. Wij regelen een mountainbike én een gids voor je, jij hoeft alleen maar te trappen en hier en daar te stoppen voor een proeverij. Op vakantie in Zuid-Afrika nippen aan een wijntje met uitzicht op de glooiende heuvels en rijen vol druiven … Wat wil je nog meer?
Het hele jaar door de ideale bestemming
Een rondreis door Zuid-Afrika kan eigenlijk het hele jaar door. Echt grote temperatuurverschillen tussen de jaargetijden zijn er niet en het is er gemiddeld 25°C. De seizoenen lopen er tegengesteld aan die van ons, dus wanneer wij hier bibberen van de kou, is het daar hartje zomer. Combineer dat gegeven met het heerlijke Zuid-Afrikaanse eten (bijvoorbeeld bunny chow, chakalaka en overheerlijke butternutsoep) en je stapt toch het liefst vandaag nog op het vliegtuig?
Geen last van een jetlag
Nog zo’n voordeel van een reis naar Zuid-Afrika maken: je hebt geen last van een jetlag! Je vliegt namelijk zuidwaarts over de aardbol en Zuid-Afrika ligt in bijna dezelfde tijdzone als Nederland. Tijdens onze zomertijd is er helemaal geen tijdverschil met Zuid-Afrika, en zodra onze wintertijd ingaat is het in Zuid-Afrika één uur later dan bij ons. Dat betekent het vliegtuig uit, even tot rust komen (bijvoorbeeld in de buurt van Johannesburg) en de volgende dag fris en fruitig de jeep in, op safari.
Zuid-Afrika combineren met Mozambique, Namibië of Botswana
Je kunt met gemak meerdere keren een rondreis door Zuid-Afrika maken en elke keer een ander stukje ontdekken. Maar je kunt ook Zuid-Afrika combineren met bijvoorbeeld Mozambique, Botswana of Namibië. Wij hebben een paar combinatiereizen voor je samengesteld die je uiteraard helemaal naar wens aan kunt passen. Je Zuid-Afrika-reis afsluiten met een tropisch toetje? Voeg dan de bouwsteen Magnifiek Mauritius toe aan je Zuid-Afrikareisplan en je eindigt je reis met witte zandstranden en een helderblauwe oceaan.
Goed voorbereid op reis naar Zuid-Afrika
Goede voorbereidingen treffen is belangrijk wanneer je een verre reis gaat maken. Wil je meer weten over visum, geldzaken en gezondheid in Zuid-Afrika? Wij hebben alle reisinformatie voor Zuid-Afrika verzameld op één handige pagina.
Check ook vooral de handige weetjes voor vertrek én natuurlijk het Zuid-Afrika-reisblog, zodat je jouw rondreis door Zuid-Afrika optimaal voorbereidt! Heb je nog vragen of wil je iets weten over een Zuid-Afrika-rondreis wat je niet op onze website terug kunt vinden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn echte Zuid-Afrika-fans en helpen je graag!
Wil je nóg meer redenen waarom Zuid-Afrika een plek bovenaan je bucketlist verdient? Lees dan deze tien redenen om naar Zuid-Afrika te reizen.
Veelgestelde vragen Zuid-Afrika
Wat is de beste reistijd om naar Zuid-Afrika te gaan?
Je Zuid-Afrika-rondreis kun je het hele jaar door plannen. Zuid-Afrika heeft een gemiddelde temperatuur van 25°C. Het is een groot land, maar ondanks dat zijn de temperatuurverschillen tussen de regio’s minimaal. Let wel op, want in december en januari is het in Zuid-Afrika hoogseizoen. Gedurende deze maanden hebben de Zuid-Afrikanen namelijk zomervakantie en ze brengen graag tijd door in eigen land. Plekken als het Krugerpark, de oostkust en de Tuinroute zijn populair. Naast de hoogseizoenmaanden zijn ook juli en augustus erg populair. Niet alleen wij hebben dan vakantie, maar ook andere Europese toeristen. Wees er op tijd bij als je dan je rondreis door Zuid-Afrika wilt plannen, want voor je het weet zijn onze leukste plekjes volgeboekt!
- Ga je liever op rondreis door Zuid-Afrika in een wat rustigere periode? Denk dan aan het voorjaar of najaar. De temperaturen zijn overdag vaak nog steeds aangenaam en vooral in het najaar kun je genieten van de Tuinroute in volle bloei. Walvissen spotten doe je het beste bij St. Lucia of Hermanus. Het seizoen loopt van juli tot november.
Ondanks het kleine verschil in temperatuur in heel Zuid-Afrika, heeft elke regio zijn eigen klimaat:
De beste reistijd voor het noorden (Krugerpark en omgeving) is onze zomer, dus de Zuid-Afrikaanse winter. Overdag is het zo’n 20-25°C met een zonnetje. Bovendien is het de droge tijd, ideaal om wild te spotten! Na zonsondergang kan het flink afkoelen, een extra trui en lange broek is dan ook aan te raden. In de zomer (december-februari) kan het erg warm worden (30+ en ook gerust 40°C) en heb je meer kans op regen. - Het oosten van Zuid-Afrika (waaronder Swaziland en Drakensberg) is bijna het hele jaar door goed te bereizen. Van maart tot en met november is het gemiddeld 22-26°C met een wolkje en een zonnetje. De meeste regen valt van december tot en met februari.
- Tot slot geldt voor het zuiden van Zuid-Afrika (de Kaapstreek) precies het omgekeerde. De zonnigste periode is in de Zuid-Afrikaanse zomer, met gemiddeld 29°C, maar ook maart en april zijn vaak nog erg zonnige maanden met 23°C. De meeste regen valt van juni tot en met augustus en dan is het gemiddeld 19°C.
Heb ik inentingen nodig voor mijn reis naar Zuid-Afrika?
In Zuid-Afrika worden vaccinaties tegen dtp (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A aangeraden. Alle reizigers die per vliegtuig naar Zuid-Afrika reizen en een tussenstop maken in een land waar gele koorts voorkomt, moeten een vaccinatiebewijs tegen gele koorts tonen bij aankomst in Zuid-Afrika. Ook als men tijdens de tussenstop het vliegveld of vliegtuig niet verlaat, is een gele koorts vaccinatiebewijs verplicht. Laat je uitgebreid voorlichten over vaccinaties door de GGD of www.thuisvaccinatie.nl.
Moet ik malariamaatregelen treffen als ik naar Zuid-Afrika ga?
Malaria komt op een aantal plaatsen in Zuid-Afrika voor. Het is dus belangrijk dat je een passend reisadvies ontvangt van een partij die hiervoor gecertificeerd is, zoals www.thuisvaccinatie.nl.
Hoe reis je in Zuid-Afrika?
Zelf rijden is dé manier voor je Zuid-Afrika rondreis: je hebt alle vrijheid om je eigen ritme te bepalen. Zo kun je stoppen waar je zelf wilt en ben je niet afhankelijk van anderen. In Zuid-Afrika zijn de meeste wegen geasfalteerd. Houd er wel rekening mee dat je aan de linkerkant van de weg rijdt. Waarschijnlijk verwissel je de ruitenwisser een paar keer met de richtingaanwijzer, maar het went snel. Met je huurauto en een digitale reisbeschrijving ga je van plaats naar plaats. Omdat het een groot land is en veel mensen beperkt de tijd hebben, kiezen veel reizigers voor een binnenlandse vlucht. Zo kun je toch twee gebieden combineren, bijvoorbeeld safari in en om het Krugerpark met de Tuinroute, de wijngebieden en Kaapstad in het zuiden. Er gaan dagelijks binnenlandse vluchten van Durban of Johannesburg naar Port Elizabeth en Kaapstad. Op onze ‘hoe reis je-pagina‘ vind je meer informatie over de beste reisroutes door Zuid-Afrika.
Een avontuurlijke manier om een rondreis door Zuid-Afrika te maken en optimaal van de natuur te genieten, is het rondreizen per 4WD met daktent. Aan het einde van de dag klap je je tent uit en zit je bij je kampvuur na te genieten. Met dierengeluiden op de achtergrond val je in slaap. Je kunt op deze manier een rondreis maken door Zuid-Afrika, Namibie, Botswana, Zambia en/of Mozambique. Kijk voor onze 4×4-rondreizen op onze kampeerreizenpagina.
Wat eten ze in Zuid-Afrika?
Tijdens je rondreis door Zuid-Afrika kom je een mix van invloeden tegen. In de Zuid-Afrikaanse keuken zijn Maleisische invloeden, denk bijvoorbeeld aan het gerecht boboti, en Indiërs brachten curry’s mee. Vooral in de omgeving van Durban vind je een sterke Indiase invloed. In de zwarte keuken vind je mieliepap (een maispap) veelvuldig terug. Dit wordt vaak gegeten met een stoofpotje. Bij het ontbijt zie je duidelijk Engelse invloeden terug. Eieren mogen niet ontbreken en ze bakken er bijvoorbeeld spek, tomaat en een worstje bij. Met een schep witte bonen in tomatensaus is je maaltijd compleet. Niks voor jou? Meestal wordt er ook toast geserveerd met wat jam, kaas en ham. Diverse accommodaties hebben daarnaast yoghurt met muesli en vers fruit staan. Mocht je een speciaal dieet hebben, geef dit van tevoren door, zodat ze hier rekening mee kunnen houden.
Word je in Zuid-Afrika uitgenodigd om mee te eten? Zorg dan voor een lege maag, want Zuid-Afrikanen houden ervan om hun gasten te verwennen. Grote kans dat de braai (barbecue) aangestoken wordt. Net als bij ons wordt het gezien als een sociale gebeurtenis op een picknickplaats of bij iemand thuis. Afrikaners zijn enorme vleesliefhebbers! Biltong bijvoorbeeld, is een typisch Zuid-Afrikaans tussendoortje. Eigenlijk is het niet meer dan gedroogde reepjes vlees met kruiden, maar de Zuid-Afrikanen zijn er dol op. Toch worden er in de restaurants meer en meer vegetarische maaltijden aangeboden, vooral in de Kaapstreek vind je dit steeds vaker terug. Ook staat daar vaker vis op het menu.
Persoonlijke tip: het traditionele nagerecht melktert (ook wel milktard). Het is een taart van gecondenseerde melk, eieren en vaak wat kaneel eroverheen gestrooid.