Zuid-Afrika vakantie-informatie

Zuid-Afrika visum, geld en gezondheid

 

Zuid-Afrika - visum en geldReispapieren

Je hebt geen visum nodig voor een Zuid-Afrika-vakantie korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let erop dat je minimaal twee lege bladzijden in je paspoort hebt). Het paspoort moet tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Let op: Kinderen dienen een eigen reisdocument te hebben om Zuid-Afrika binnen te komen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende. Zie onderstaand meer informatie over de benodigde reispapieren van je kinderen.

Geldzaken

Tijdens je Zuid-Afrika-vakantie betaal je met de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). Een rand is circa € 0,07. Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Op luchthavens en in steden kun je pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd. Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Terugwisselen van rand in harde valuta is geen probleem.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Kinderen - reisinformatie Zuid-AfrikaGezondheid in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een schoon land; vooral in vergelijking met andere Afrikaanse landen loop je minder kans om ziek te worden. Toch loop je meer risico in Zuid-Afrika dan thuis op de bank.

Voordat je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika, kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen, maar ook tijdens je Zuid-Afrika-vakantie en bij thuiskomst zijn er een aantal aandachtspunten.

Klik hier voor de uitgebreide informatiepagina over gezondheid in Zuid-Afrika. Ook raden we je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties en eventuele malariapillen.

Kijk hier voor meer informatie over reizen door Zuid-Afrika en ebola.

Zuid-Afrika visum: de grens over op z’n AfrikaansGrens Zuid-Afrika

Regelmatig combineren reizigers hun Zuid-Afrika-vakantie met een bezoek aan een van de buurlanden. De grens oversteken in Afrika gaat iets minder soepel dan in Europa en het aanschaffen van een visum kan lang duren. Wij vonden het geen vervelende ervaring. Zolang je beschikt over een flinke dosis geduld, heeft die Afrikaanse bureaucratie ook haar charme.

Heb je geen zin om lang te wachten bij de grens, dan kun je van tevoren je Zuid-Afrika visum in Nederland regelen. Vooral in december en januari (vakantieperiode voor de Zuid-Afrikanen) en in de weekenden kan het druk zijn bij de grens en raden we aan om je visum vooraf te regelen. Voor Mozambique is het nu verplicht om een visum van tevoren te regelen. Voor meer informatie over het aanschaffen van een visum kun je kijken op de website van de visumdienst.

Hieronder vind je een klein overzicht met informatie over visa en valuta in Zuid-Afrika’s buurlanden. Ook staan er linkjes naar bouwstenen en rondreizen waarbij je Zuid-Afrika met een buurland combineert.

Met kinderen reizen door Zuid-AfrikaVliegticket en geboorteakte Zuid-Afrika

Recent heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Zuid-Afrika een aanpassing van de immigratiewetgeving ingevoerd. Dit betekent dat je officieel niet verplicht bent om een originele geboorteakte of een uittreksel daarvan bij je te dragen als je met minderjarigen reist. Alleen bij uitzondering wordt hier nog om gevraagd.

Ondanks deze wijzigingen blijven wij adviseren om een geboorteakte of (internationaal) uittreksel daarvan mee te nemen, als je met minderjarigen naar Zuid-Afrika reist, omdat luchtvaartmaatschappijen of douanebeambten alsnog om dit document kunnen vragen. 

Wil je dit nog een keer rustig doorlezen: klik hier

Reis je als moeder alleen met je kind of met een samengesteld gezin? Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Dit geldt ook voor reizen in Botswana en Namibië. Wanneer je als moeder of vader alleen op reis gaat met je kinderen, dien je het volgende mee te nemen:

 

 

Voor kinderen van gescheiden ouders

Je moet als ouder, wanneer je alleen met je kinderen reist, schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Gebruik dit formulier als leidraad voor je toestemmingsbrief (in het Engels heet dit Parental Consent Affidavit) of vul het formulier in. Download hier het toestemmingsformulier.

Let wel op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. Ookal heb je dezelfde achternaam, ze controleren hier zeer streng op. Het is daarom belangrijk om de juiste papieren mee te nemen. Ze aarzelen niet om je terug te sturen met de eerste vlucht naar huis, dus bereid je goed voor. Bel ons gerust bij twijfel.

Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika, Botswana en Namibië. Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort: heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de Zuid-Afrikaanse ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.

Overzicht landen Zuidelijk Afrika

Swaziland

Visum en geld Swaziland

 Visum: ja, gratis te krijgen bij de grens
 Paspoort: tenminste drie maanden geldig bij aankomst
 Betaalmiddel: Zuid-Afrikaanse rand wordt overal geaccepteerd. Vaak krijg je lokale valuta terug. Maak die op of  wissel ze om voordat je het land verlaat. In de rest van Afrika kun je er niets mee.
 Munteenheid: lilangenii

Combineren met Zuid-Afrika? zie Dwars door Swaziland

Lesotho

Lesotho - visum en geld

Visum: nee
Paspoort: tenminste zes maanden geldig bij aankomst
Betaalmiddel: zie Swaziland
Munteenheid: maloti
Combineren met Zuid-Afrika? zie Lesotho Mountain trail

 

Botswana

Visum: ja, gratis te krijgen bij de grens
Paspoort: tenminste drie maanden geldig bij aankomst
Betaalmiddel: de meest gebruikelijke betaalmiddelen zijn Zuid-Afrikaanse randen en US dollars. Ook kun je op veel plekken euro’s omwisselen voor lokale valuta. Pinnen is vrijwel nergens mogelijk. Entree voor de parken moet met pula’s worden betaald.
Munteenheid: pula
Combineren met Zuid-Afrika? zie Rondreis Zuid-Afrika en Botswana

Zimbabwe – Victoria Falls

reisinformatie Zambia

Visum: ja, te koop bij de grens voor $30,- (cash betalen). Ga je twee keer de grens over, koop dan een double entry visum $50,- (cash).
Paspoort: tenminste zes maanden geldig bij aankomst
Betaalmiddel: neem hiervoor voldoende cash mee. De pinautomaten hebben hier nauwelijks tot geen geld, wegens economische crisis al geruime tijd.
Munteenheid: US dollar en Zuid-Afrikaanse rand
Combineren met Zuid-Afrika? Zie Rondreis Zuid-Afrika Victoria Falls

Mozambique

Mozambique - Zuid-Afrika rondreis

Visum: ja, je dient in het bezit te zijn van een visum. Je kunt gemakkelijk een visum regelen bij aankomst bij de grens. De kosten van het aanschaffen van het visum bedragen $50 USD en betaal je ter plekke. Ook kun je het bedrag in ZAR betalen, maar in beide gevallen dien je dit bedrag wel contant mee te nemen. Wij adviseren om het visum te regelen bij aankomst aan de grens.
Paspoort: tenminste zes maanden geldig bij terugkomst
Betaalmiddel: je kunt pinnen in de grotere plaatsen, maar er zijn regelmatig storingen. We raden aan om cash US dollars in kleine coupures of Zuid-Afrikaanse randen mee te nemen. Je kunt er vrijwel overal mee betalen en/of ter plaatse omwisselen. In onze hotels kun je met Visa en Mastercard betalen.
Munteenheid: metical
Combineren met Zuid-Afrika? zie Rondreis Zuid-Afrika Mozambique

Namibië

Namibië - visum en geld

Visum: nee
Paspoort: tenminste zes maanden geldig na terugkomst
Betaalmiddel: meer informatie over Namibië vind je op de visum, geld en gezondheidpagina van Riksja Namibië.
Munteenheid: namibian dollar
Combineren met Zuid-Afrika? zie Rondreis Zuid-Afrika Namibië

 

De bovenstaande informatie over visa en valuta is onder voorbehoud van wijzigingen. Voor niet-Europese nationaliteiten gelden andere regels. Neem daarvoor contact op met de Zuid-Afrikaanse ambassade.