Zuid-Afrika vakantie informatie

Zuid-Afrika visum, geld en gezondheid

 

Zuid-Afrika - visum en geldReispapieren

Je hebt geen visum nodig voor een Zuid-Afrika vakantie korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Het paspoort moet tenminste 30 dagen geldig zijn na terugkomst. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Let op: Kinderen dienen een eigen reisdocument te hebben om Zuid-Afrika binnen te komen. Bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders is niet voldoende. Zie onderstaand meer informatie over de benodigde reispapieren van je kinderen.

Geldzaken

Tijdens je Zuid-Afrika vakantie betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). Een rand is ca. 0,07 Euro. Euro’s kun je op veel plaatsen omwisselen, maar pinnen is voordeliger. Op luchthavens en in steden kun je pinnen. Mastercard en Visa worden op veel plaatsen geaccepteerd. Travellercheques worden redelijk geaccepteerd, maar bij banken moet je vaak lang in de rij staan en veel papieren invullen. Terugwisselen van Rand in harde valuta is geen probleem.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Kinderen - reisinformatie Zuid-AfrikaGezondheid in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een schoon land; vooral in vergelijking met andere Afrikaanse landen loop je minder kans om ziek te worden. Toch loop je meer risico in Zuid-Afrika dan thuis op de bank.

Voordat je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika kun je al een aantal voorzorgsmaatregelen treffen, maar ook tijdens je Zuid-Afrika vakantie en bij thuiskomst zijn er een aantal aandachtspunten.

Klik hier voor de uitgebreide informatiepagina over gezondheid in Zuid-Afrika. Ook raden we je aan om contact op te nemen met de GGD of je huisarts. Zij kunnen je een persoonlijk advies geven over de gewenste vaccinaties en eventuele malariapillen.

Kijk hier voor meer informatie over reizen door Zuid-Afrika en Ebola.

De grens over op z’n AfrikaansGrens Zuid-Afrika

Regelmatig combineren reizigers hun Zuid-Afrika vakantie met een bezoek aan één van de buurlanden. De grens oversteken in Afrika gaat iets minder soepel dan in Europa en het aanschaffen van een visum kan lang duren. Wij vonden het geen vervelende ervaring. Zolang je beschikt over een flinke dosis geduld, heeft die Afrikaanse bureaucratie ook haar charme.

Heb je geen zin om lang te wachten bij de grens, dan kun je van tevoren je visum in Nederland regelen. Vooral in december/januari (vakantieperiode voor de Zuid-Afrikanen) en in de weekenden kan het druk zijn bij de grens en raden we aan om je visum vooraf te regelen. Voor Mozambique is het nu verplicht om een visum van tevoren te regelen. Voor meer informatie over het aanschaffen van een visum kun je kijken op de website van de visumdienst.

Hieronder vind je een klein overzicht met informatie over visa en valuta in Zuid-Afrika’s buurlanden. Ook staan er linkjes naar bouwstenen en rondreizen waarbij je Zuid-Afrika met een buurland combineert.

Met kinderen reizen door Zuid-AfrikaVliegticket en geboorteakte Zuid-Afrika

Vanaf 1 juni 2015 ben je verplicht om van elk kind tot en met 17 jaar oud een afschrift van de geboorteakte mee te brengen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is. Reis je alleen met je kind of met een samengesteld gezin? Vaak komt het voor dat kinderen de achternaam van hun vader krijgen, waardoor hun achternaam afwijkt van die van de moeder. Dit geldt ook voor reizen in Botswana en Namibië. Wanneer je als moeder/vader alleen op reis gaat met je kinderen dien je het volgende mee te nemen:

 

 

Voor kinderen van gescheiden ouders

Je moet als ouder, wanneer je alleen met je kinderen reist, schriftelijke toestemming krijgen van de andere ouder. Hiervoor kun je een formulier downloaden. Gebruik dit formulier als leidraad voor je toestemmingsbrief (in het Engels heet dit Parental Consent Affidavit) of vul het formulier in. Download hier het toestemmingsformulier.

Let wel op: dit formulier moet ondertekend worden door de persoon die toestemming geeft. Vervolgens moet het document bij een gemeentekantoor of notaris worden gecontroleerd op echtheid. In het Engels noemt men dit ook wel een ‘Commissioner of oaths’. De persoon die toestemming geeft moet daarbij aanwezig zijn. Dit document zal dan worden gestempeld of getekend als bewijs. Ook al heb je dezelfde achternaam, ze controleren hier zeer streng op. Het is daarom belangrijk om de juiste papieren mee te nemen. Ze aarzelen niet om je terug te sturen met de eerste vlucht naar huis, dus bereid je goed voor. Bel ons gerust bij twijfel.

Tenslotte moet je ook nog een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht om toegang te krijgen tot Zuid-Afrika, Botswana en Naminbië. Bovenstaande informatie geldt alleen voor reizigers met een Nederlandse paspoort; heb je een paspoort uit een ander land, dan kunnen andere regels gelden. Neem dan contact op met de Zuid-Afrikaanse Ambassade om te checken welke regels gelden voor jouw nationaliteit.

Overzicht landen Zuidelijk Afrika

Swaziland

Visum en geld Swaziland

 Visum: Ja, gratis te krijgen bij de grens.
 Paspoort: Tenminste 3 maanden geldig bij aankomst.
 Betaalmiddel: Zuid-Afrikaanse Rand wordt overal geaccepteerd. Vaak krijg je lokale valuta terug. Maak die op of  wissel ze om voordat je het land verlaat. In de rest van Afrika kun je er niets mee.
 Munteenheid: Lilangenii

Combineren met Zuid-Afrika? Dwars door Swaziland

Lesotho

Lesotho - visum en geld

Visum: Nee.
Paspoort: Tenminste 6 maanden geldig bij aankomst.
Betaalmiddel: Zie Swaziland.
Munteenheid: Maloti
Combineren met Zuid-Afrika? Zie: Lesotho Mountain trail

 

Botswana

Visum: Ja, gratis te krijgen bij de grens.
Paspoort: Tenminste 3 maanden geldig bij aankomst.
Betaalmiddel: De meest gebruikelijke betaalmiddelen zijn Zuid-Afrikaanse Randen en US Dollars. Ook kun je op veel plekken euro’s omwisselen voor lokale valuta. Pinnen is vrijwel nergens mogelijk. Entree voor de parken moet met pula’s worden betaald.
Munteenheid: Pula
Combineren met Zuid-Afrika?  Zie: Rondreis Zuid-Afrika en Botswana

Zimbabwe – Victoria Falls

reisinformatie Zambia

Visum: Ja, te koop bij de grens voor $30,- (cash betalen). Ga je 2x de grens over, koop dan een double entry visum $50,- (cash).
Paspoort: Tenminste 6 maanden geldig bij aankomst.
Betaalmiddel: Neem hiervoor voldoende cash mee. De pinautomaten hebben hier nauwelijks tot geen geld, wegens economische crisis al geruime tijd.
Munteenheid: US Dollar en Zuid-Afrikaanse Rand
Combineren met Zuid-Afrika? Zie: Rondreis Zuid-Afrika Victoria Falls

Mozambique

Mozambique - Zuid-Afrika rondreis

Visum: Ja, regel het gemakkelijk online voorafgaand aan je reis. We hebben zelf een goede ervaring met visumcentrale, waar je online je aanvraag kan indienen. De kosten zijn ongeveer €95,- en €60,- consult kosten.

Paspoort: Tenminste 6 maanden geldig bij terugkomst

Betaalmiddel: Je kunt pinnen in de grotere plaatsen, maar er zijn regelmatig storingen. We raden aan om cash US dollars in kleine coupures of Zuid-Afrikaanse Randen mee te nemen. Je kunt er vrijwel overal mee betalen en/of ter plaatse omwisselen. In onze hotels kun je met Visa en Mastercard betalen.

Munteenheid: Metical
Combineren met Zuid-Afrika?  Zie: Rondreis Zuid-Afrika Mozambique

Namibië

Namibië - visum en geld

Visum: Nee.
Paspoort: Tenminste 6 maanden geldig na terugkomst.
Betaalmiddel: Meer informatie over Namibië vind je op de visum, geld en gezondheid pagina van Riksja Namibië.
Munteenheid: Namibian Dollar
Combineren met Zuid-Afrika? Zie: Rondreis Zuid-Afrika Namibië

 

De bovenstaande informatie over visa en valuta is onder voorbehoud van wijzigingen. Voor niet-Europese nationaliteiten gelden andere regels en raden we je aan om contact op te nemen met de Zuid-Afrikaanse ambassade.

 
 
 
 

Heeft deze informatie je geholpen?

101,92% vond deze informatie nuttig (gebasseerd op 26 beoordelingen)

Vote DownVote Up
Loading...