informatiepakket zuid-afrika online

Veelgestelde vragen & praktische antwoorden

informatiepakket zuid-afrika onlineWanneer we reizigers helpen bij het puzzelen aan hun reis komen er vroeg of laat vragen over praktische zaken of achtergrondinformatie. Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Alsmede de praktische antwoorden die wij als Zuid-Afrika reisspecialist hierop geven.

Geldzaken
Moet ik van tevoren geld meenemen en hoe zit het met pinnen ter plaatse?
Bij aankomst in Zuid-Afrika kun je pinnen op de luchthaven. Het is dan ook niet perse nodig om geld vanuit Nederland mee te nemen, tenzij je dat prettig vindt. Onderweg vind je in Zuid-Afrika ook voldoende pinautomaten. Wij pinden vaak zo’n R2500 (ca. €175,-) per persoon per keer om steeds een paar dagen vooruit te kunnen. Je kunt rekening houden met €40,- per persoon per dag wat je kwijt bent aan kosten ter plaatse. In Botswana en Mozambique zijn deze iets schaarser en het is goed om wat meer cash bij je te hebben. Houd er rekening mee dat je in het Krugerpark niet kunt pinnen. In Chobe en Moremi (Botswana) kun je niet tanken of pinnen.

Heb ik voor mijn reis naar Zuid(elijk)-Afrika een creditcard nodig?
Ja. Dit is absoluut een vereiste om een auto te kunnen huren. Vergeet niet om ook je pincode mee te nemen/te onthouden, meestal heb je genoeg aan je handtekening maar een enkele keer zul je ook je pincode nodig hebben.

Briefgeld Zuid-AfrikaTelefoon & internet

Heb ik tijdens de reis bereik met mijn mobiele telefoon?
Op veel plaatsen zul je gewoon bereik hebben. Onderweg komt het voor dat het bereik af en toe wegvalt, zeker in de bergen of afgelegen gebieden. Ook bij sommige accommodaties in de bush heb je niet altijd even goed bereik. Je kunt bij aankomst een SIM-kaart aanschaffen en daar een gekozen geld bedrag op laten zetten. Mocht je de lokale partner of accommodaties willen bereiken, dan is dat goedkoper dan wanneer je met je eigen mobiele nummer belt. Voor 4×4 reizen is het aan te raden om een satelliettelefoon te huren, omdat je in Botswana en Mozambique vaak slechter bereik hebt en autopech in een klein hoekje zit. Dan is het prettig om contact te kunnen leggen met de autoverhuurder en lokale partner. Dit kun je zelf regelen via Sat 4 Rent.

Is er internet in de accommodaties?
In de meeste accommodaties is tegenwoordig wifi. In sommige bush camps is er geen internet en bij enkele accommodaties zul je hiervoor moeten betalen.

Visum & paspoort
Heb ik voor mijn reis naar Zuid(elijk)-Afrika een visum nodig?
Je hebt voor Zuid-Afrika geen visum nodig. Voor Swaziland en Botswana zijn deze gratis aan de grens te verkrijgen. Voor Lesotho heb je ook geen visum nodig. Voor Zambia is het visum te koop aan de grens voor $50,- (cash betalen). Ga je 2x de grens over, koop dan een double entry visum voor $80,- en voor een multiple entry $160,-. Voor Mozambique is het nu verplicht om van tevoren een visum aan te schaffen. Dit kan bij de visumdienst of direct bij de ambassade van Mozambique in Brussel. Zorg dat je de benodigde documenten bij je hebt tijdens de grensovergang.

Dient mijn paspoort bij aankomst/terugkomst in Nederland nog tot een bepaalde tijd geldig te zijn?
Voor Zuid-Afrika dient je paspoort nog 30 dagen geldig te zijn na terugkomst. Voor Swaziland is dit 3 maanden, Lesotho 6 maanden en Botswana 3 maanden na aankomst. Voor Zambia, Namibië en Mozambique geldt dat je paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn na terugkomst.

pinnen zuid afrikaDocumenten & veiligheid

Wanneer krijg ik mijn vouchers en tickets voor de binnenlandse vlucht?
Deze ontvang je in principe ter plaatse tijdens de ingeplande Meet & Greet. Mocht je geen Meet & Greet hebben, dan zullen wij deze documenten voorafgaand aan je reis toe sturen.

Hoe zit het met de veiligheid?
Gebruik je gezonde verstand en je zult merken dat Zuid-Afrika een prima vakantieland is. Laat nooit waardevolle papieren op de kamer achter, maar stop ze liever in de kluis of neem ze mee in een zogenaamde moneybelt. Loop ook liever niet met opzichtige sieraden en waardevolle spullen rond en let goed op als je gaat pinnen. Het beste is om dit in drukke gebieden te doen waar veel mensen lopen, bijvoorbeeld bij supermarkten of tankstations. We raden je af om in de schemering of in het donker over straat te lopen. Neem liever een taxi. Onze tip is om naar de adviezen van de lokale mensen te luisteren. De eigenaren van de accommodaties wonen er vaak al jaren en kunnen je goed adviseren over wat veilig is en wat niet.

Overig
Moet ik zelf beddengoed/handdoeken meenemen?
Nee, dit hoeft niet. Alle accommodaties zijn voorzien van beddengoed en handdoeken. Ook bij 4×4 reizen is dit voorzien.

Is het nodig om een klamboe mee te nemen?
Klamboes zijn niet standaard overal aanwezig, hoewel vaak wel in de bush lodges. Het malariaseizoen loopt ongeveer van september tot en met mei en in die tijd is een geïmpregneerde klamboe aan te raden. Wil je zekerheid, dan raden wij je aan om deze zelf mee te nemen. Ze zijn onder andere te koop bij de ANWB.

Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar de algemene informatie pagina op onze website.

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Bekijk ook eens...

Zuid-Afrika Pretoria een ontspannen beginnetje

Welke optie wil je aanvragen?

Een ontspannen beginnetje
Optionele excursie: fietstocht door Soweto
Verander je verblijf: slaap in een airporthotel bij Johannesburg
x
+

Welke optie wil je aanvragen?

Ontdek de Kaap
Verander je verblijf: Bijsonder plekkie Kaapstad comfort
Optionele excursie: kerk- en townshiptour
Optionele excursie: Tafelberg wijnsafari
Optionele excursie: culinaire fietstocht
x
+

Lees ook...

Hoe bereid ik me voor op mijn reis?

9 mei 2014
| praktisch