kaapstad top3 wereldbestemming

Reisspecialisten aan het woord: persoonlijke Zuid-Afrika tips

botanische tuinen kaapstad zuid afrika

Lotte geeft als persoonlijke tip: Pinguins & botanische tuin Betty’s Bay

Een leuk en minder druk bezocht alternatief voor de pinguins in Simon’s Town zijn de pinguins bij Betty’s Bay. Je kunt hier heel dichtbij de pinguins komen, via een houten vlonder. Grappig om ze met zo velen bij elkaar rond te zien waggelen.

In Betty’s Bay vind je ook de botanische tuin Harold Porter. Gelegen aan de kustweg R44. Leuk om te combineren met de pinguins. Het is een mooie tuin die tegen de berghellingen aan ligt. Je kunt er wandelingen en het fynbos bewonderen (niet altijd in bloei natuurlijk).

wijnstreek zuid afrikaAnneloes geeft als persoonlijke tip: Franschhoek in de wijnstreek

Als verrassing in het wijngebied kwam voor mij het plaatsje Franschhoek. Voor sommigen bestempeld als toeristisch, maar ik heb hier een aantal hele leuke dagen beleefd. Voor lekker eten en drinken kun je mij wel wakker maken en dat is er in de wijnstreek in overvloed. Daarbij heeft Franschhoek een chique ‘vibe’ door de vele wijnhuizen, franse cuisine en kunstgalleries. Ik heb het hier heel leuk gevonden om per wijntram een aantal wijnhuizen te bezoeken. Meer informatie hierover kun je vinden op de volgende website: http://winetram.co.za/

Als je hier precies op een zaterdag verblijft heb je geluk, omdat dan de Franschhoek Saturday Market plaatsvindt. Leuk om te bezoeken en hier te proeven van lokale delicatessen; kaasjes, billtong en natuurlijk wijn. Vlakbij de kerk en het informatiepunt kun je de bekende ‘Huguenot Chocolates’ chocolaterie terugvinden, waar ook chocolade proeverijen dagelijks georganiseerd worden. Mmm! Ik heb zelf heerlijk gegeten bij het restaurant the French connection, een populaire tent waar reserveren aan te raden is.

zuid afrika specialist marleenMarleen geeft als persoonlijke tips: Clarens & Graaff Reinet

Het koninkrijk Lesotho is omgeven door de Drakensberg in het oosten en Golden Gate in het noorden. Niet ver daar vandaan ligt Clarens, een typisch kunstenaarsdorpje. Het is vrij onbekend en ik werd echt verrast toen ik er doorheen liep. Het is maar een klein dorpje, maar je kijkt je ogen uit bij de curiosawinkeltjes en galerijen. Ook is het een prima lunchstop op doorreis naar bijvoorbeeld Johannesburg of Lesotho.

Graaff Reinet is een klein, koloniaal stadje met gebouwen zoals het Drostdy Hotel en de Nederlands Hervormde Kerk. Blue Magnolia Coffee Shop hebben we lekker gezeten voor een brunch, een schilderachtige kleine koffieshop waar je ontspannen kunt zitten. Bovendien hebben ze lekkere taartjes!

Vergeet vooral niet de omgeving te verkennen. Wij zijn het Camdeboo National Park ingereden richting de top waar je uitkijkt over de Valley of Desolation met hoge rotsformaties en daaronder een uitgestrekte vallei. Ik was vooral gecharmeerd van het plaatsje Nieu-Bethesda even verderop. Over ongeasfalteerde weg ga je weg van de bewoonde wereld en kom je in dit dorpje terecht. Een persoonlijke tip is het Owl House met de meest uiteenlopende beelden en grappig ingerichte en kleurrijke kamers. Ook de fossielentour met een enthousiaste gids vonden we de moeite waard.

judith reisspecialist zuid afrikaJudith geeft als persoonlijke tips: Robberg nature reserve bij Plettenberg Bay

Ik vond dit national park dé verassing van mijn Zuid-Afrika reis. Het is een wat ‘ruiger’ nature reserve, een uitloper vanaf het land de zee in (Peninsula) maar goed georganiseerd in de zin dat er paden zijn en borden die je uitleg geven en routes aangeven. Je kan een ‘kort rondje’ doen in ongeveer 2 uur of het hele ‘eiland’ rond, wat meer tijd in beslag neemt. Sommige stukjes zijn een beetje een klim omdat het wat rotsachtige paden zijn, maar voor een ieder met een normale conditie goed te doen. Deze beschrijving past met name bij het eerste deel van de route, de linker kant van de Peninsula. De uitzichten over de zee zijn erg mooi, het is er groen en bovendien zie je beneden je in de zee de vele robben met elkaar spelen. De naam Robberg national park moet ergens vandaan komen tenslotte 🙂

Via de andere kant van de berg loop je terug, waar je je de rotsachtige omgeving inruilt voor immens witte zandduinen! Je voelt je even alleen op de wereld met overal zand en daarachter de oneindige oceaan, hemels! Nadat je met veel zand in je schoenen de enorme zandduin afgekomen bent loop je langs de kust terug naar het startpunt.

Goed te doen nadat je bijvoorbeeld de walvissen excursie hebt gedaan. Of op je ‘vrije dag’ in Knysna. In de zomer wellicht verstandig wat vroeger in de ochtend te ondernemen, omdat het anders best heet kan zijn en het wat zwaar is misschien.

Website: http://www.capenature.co.za/reserves/robberg-nature-reserve/

Zelf je reis samenstellen? Kijk eens bij onze Zuid-Afrika reizen of neem contact met ons op, we helpen je graag.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Bekijk ook eens...

Zuid-Afrika safari aan de Kaapse kust

Welke optie wil je aanvragen?

Safari aan de Kaapse kust
Budget variant: Safari aan de Sunshine Coast
x
+

Lees ook...

route-zuid-afrika-wijn

Pinotage, een smakelijke Zuid-Afrikaanse wijn

4 december 2013
| leuke-weetjes
Reisspecialist op reis door Zuid Afrika

Reisspecialist Anneloes op reis door Zuid-A...

27 augustus 2014
| reisverslagen