route-zuid-afrika-wijn

Pinotage, een smakelijke Zuid-Afrikaanse wijn

pinotage Zuid-AfrikaPinotage is een rode druif uniek voor Zuid-Afrika. De geschiedenis begint in Stellenbosch bij professor Abraham Izak Perold, de eerste professor van wijnbouw op de Universiteit van Stellenbosch. Hij ontwikkelde een hybride tussen pinot noir en cinsaut in 1925. De druiven bloeien onder strengere omstandigheden dan de meeste andere soorten. Bovendien heeft de wijn geproduceerd uit deze druiven een onderscheidende, fruitige smaak. Deze smaak gaat goed samen met vele van de maaltijden die het land rijk is.

De kunst is om de balans te vinden tussen het eten en wijn, het is belangrijk dat ze elkaar aanvullen. Een bezoek aan één van de vele restaurants gelegen in de wijnlanden van Zuid-Afrika geeft je de kans om wijnen uit te proberen bij verschillende gerechten. Er is geen goed of fout antwoord, want iedereen heeft een andere smaak. Het doel is vooral om ervan te genieten.
Pinotage is in vele ogen een uitstekende dinerwijn en deze past dan ook bij de meeste Zuid-Afrikaanse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een Karoo lamsschotel of gebraden hertenbiefstuk. Ook smaakt het heerlijk bij Cape Malay lamscurry en Bobotie.

De pinotage Zuid-Afrika wijn werkt meestal prima bij harde kazen zoals Gouda, Cheddar en Gruyere. Voor de zoetekauwen onder ons, je kunt het ook combineren met veel desserts, vooral desserts met fruit erin. Onze Zuid-Afrikaanse favorieten zijn gestoofde peertjes of perziken in Pinotage geserveerd met vanille ijs en/of verse slagroom. Voor een andere smaaksensatie kun je een glas Pinotage met een assortiment van bonbons proberen, bijvoorbeeld met een vleugje chili voor extra smaak. Heerlijk!

Wil je ook wijntjes proeven in Stellenbosch gemaakt van de Pinotage druif, kijk dan bij onze bouwsteen Op de fiets tussen de wijnranken.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Bekijk ook eens...

Robbert Natuurreservaat kuier-op-die-tuinroute

Welke optie wil je aanvragen?

Kuier op die Tuinroete
Optionele excursie: ziplineavontuur
Optionele excursie: kajakken door Storms River Kloof
Optionele excursie: segwaytour
Optionele excursie: quadbiken langs bos en zee
x
+

Lees ook...

lunch tips Zuid-Afrika

Reizigers aan het woord: lunchtips van Thia...

20 januari 2015
| reisverslagen