Op zeesafari: kajakken tussen walvissen en pinguïns

Bij Zuid-Afrika en safari denk je misschien niet direct aan de ‘Marine Big Five’. Want naast de Big Five van landdieren – de olifant, leeuw, neushoorn, buffel en het luipaard – kent Zuid-Afrika ook een Big Five van zeedieren! Deze bestaat uit de walvis, dolfijn, haai, pinguïn en pelsrob (een soort zeeleeuw).

 

Walvissen voor de kustWalvis-Leonie

Het beste seizoen voor het spotten van walvissen is van juli tot november. Dan kun je voor de kust tussen Kaapstad en Plettenberg deze gigantische zoogdieren spotten. Er zijn een aantal specifieke ‘walvisspot-plaatsen’ gecreëerd waar je vanaf de wal met je verrekijker het water af kunt turen. Eén van de meest bekende plekken is de baai van Hermanus. Hoor je een hoorngeschal, snel dan naar de kustlijn, want dat betekent dat er walvissen zijn gesignaleerd.

 

Zeekajakkend op zoek naar walvissenWalvis-en-Kajak-Hermanus

Het water in de baai van Hermanus is rustiger dan op open zee en dus organiseren we daar een bijzondere excursie: de kajak zeesafari bouwsteen. In een gekleurde kajak, met peddel in de hand, navigerend door het water op zoek naar dieren. Na een uitgebreide briefing van de gids, stapten we in de kajak. Verrassend stabiel, ook voor onervaren kajakkers prima te doen. Natuurlijk is het spotten van een walvis de ultieme ervaring: een staart boven het water, een lijf van 14 meter lang… wow. Al helemaal als er dan een kleintje naast zwemt. In het juiste seizoen is het zeker mogelijk.

 

Pinguins-LotteOok buiten het seizoen een aanrader

Zelfs buiten het walvisseizoen is deze excursie een aanrader, want in de andere maanden van het jaar maak je veel kans om al peddelend dolfijnen, pelsrobben en zelfs pinguïns te zien. Het is zo leuk om te zien hoe de pelsrobben om de kajak heen duikelen en af en toe zelfs even nieuwsgierig een kijkje komen nemen.


Populaire havenplaats Hermanus

Hermanus zelf is trouwens ook een verrassend leuke plaats. Het is een oud vissersdorp dat ondertussen is getransformeerd tot toeristische hotspot. Je vindt er een gezellige haven, verschillende restaurants en terrassen en het is een gewilde plaats bij Zuid-Afrikaners voor een weekendje weg. Tussen Kaapstad en Hermanus ligt een van de mooiste kustwegen van Zuid-Afrika; de R44. Deze kronkelende bergweg slingert langs de oceaan en geeft onderweg fantastische uitzichten. Neem de tijd, want onderweg kwamen wij genoeg stops tegen voor een kiekje of picknick.

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.

Bekijk ook eens...

Hermanus _ Zuid Afrika Zeesafari-walvissen

Welke optie wil je aanvragen?

Zeesafari: kajak tussen de walvissen
Optionele excursie: boottocht langs de walvissen
Optionele excursie: wijnhopper in Hermanus
Verander je verblijf: bijsonder plekkie in Hermanus
x
+

Welke optie wil je aanvragen?

Kaapse pracht
Kaapse pracht - overnachten in een safaritent
x
+

Lees ook...

Walvisseizoen Zuid-Afrika

Walvisseizoen Zuid-Afrika

10 februari 2014
| inspiratie