Stokstaartjes-safari Oudtshoorn1

Op stokstaartjes-safari in Oudtshoorn door reiziger Ger

Stokstaartjes-safari in Oudtshoorn

Reiziger Ger Vromen heeft samen met zijn gezin een mooie rondreis gemaakt door Zuid-Afrika. Tijdens zijn reis heeft hij een stokstaartjes-safari gedaan in Oudtshoorn. Hij deelt graag zijn ervaringen en foto’s van deze safari met ons en met jou. 

Om 5:15 uur in het pikkedonker is het verzamelen met de auto’s op een kruispunt vlak buiten Oudtshoorn. Voor een “unique wildlife encounter with meerkats”, zo meldt de Lonely Planet. En laten nou net stokstaartjes mijn favoriete beesten zijn! Geen “Big Five”, maar eentje van de “Shy Five”.

Stokstaartjes-safari Oudtshoorn 4

In colonne rijden we door de nacht over het asfalt en daarna een zandweg op. Eerst krijgen we koffie om ons op te warmen en daarna krijgt iedereen een safaristoel in zijn handen geduwd. We moeten in ganzenpas zo’n 700 meter over de zandvlakte lopen naar de plek waar we hopen de stokstaartjes te zien. Stokstaartjes hebben meerdere burchten in hun territorium: de enthousiaste Zuid-Afrikaanse gids heeft gisteren gezien welk hol ze inkropen.

In een halve cirkel zitten we met zo’n 15 man/vrouw relaxed in onze stoel te wachten, terwijl het inmiddels licht is geworden. Na een kwartier of zo komt de leider van de groep ineens tevoorschijn om te kijken of het veilig is en zich op te warmen aan de ochtendzon. Alle camera’s in actie. Na een tijdje verdwijnt het beestje de schuilplaats in om even later weer zichzelf (of is het een familielid?) te laten zien. In de karakteristieke houding: rechtop, met de staart als steun, naar links en rechts turend. Het ziet er geweldig uit, die parmantige beestjes!

Langzamerhand komt ook de rest van de familie naar buiten, de ochtendzon in, in steeds wisselende samenstelling. De groep bestaat uit 8 beesten: 5 volwassenen en 3 kleintjes. Ze zijn absoluut niet geïnteresseerd in onze aanwezigheid: als maaltijd zijn we te groot en onze geluiden en bewegingen zijn van het ongevaarlijke soort. Dus we kunnen, al zittend, rustig met onze camera’s in de weer, al blijf je toch als vanzelf of uit respect zachtjes praten. De volwassen stokstaartjes zelf hebben meer aandacht voor de roofvogel, die verderop in de boom zit, maar deze komt niet in actie of heeft zijn ontbijt al gehad.

Na zo’n 2 uur kijken naar heen en weer dribbelende stokstaartjes en kleintjes, die zich dicht tegen de volwassenen aandrukken, is het tijd voor ons om te gaan. Nog even afrekenen (wel prijzig hoor, deze exclusieve safari, circa R600 per persoon) en dan naar ons eigen ontbijt. Zoals de brochure vermeldde: deze Wild Meerkat Adventure tour was met recht een “walk on the wild side”!

 

Bekijk ook eens...

Welke optie wil je aanvragen?

Ontdek de Kaap
Verander je verblijf: Bijsonder plekkie Kaapstad comfort
Optionele excursie: kerk- en townshiptour
Optionele excursie: Tafelberg wijnsafari
Optionele excursie: culinaire fietstocht
x
+

Lees ook...

10 feitjes over Zuid-Afrika

18 mei 2015
| leuke-weetjes