Stukje Nederland in Zuid Afrika

Stukje Nederland in Zuid-Afrika

plaatsnamen Nederland in Zuid-AfrikaNederland en Zuid-Afrika hebben al sinds de VOC een nauwe band. De Nederlandse invloeden zijn dan ook nog steeds goed terug te zien. De belangrijkste is de taal, maar wat wij vooral heel leuk vonden is om ineens onderweg een Nederlandstalige plaatsnaam op de borden te zien zoals ‘Welkom en Bloemfontein’. Er zijn zelfs een flink aantal plaatsnamen die wij hier in Nederland ook hebben. Wij vonden het erg grappig om aan de andere kant van de wereld toch langs Amsterdam te rijden. Hieronder zetten we er een paar op een rij:

Alkmaar

Gelegen in de provincie Mpumalanga, in het noordoosten van Zuid-Afrika ligt het dorp Alkmaar. Het plaatsje ligt in Zuid-Afrika in de Schagen Valley, terwijl het Nederlandse Alkmaar net onder het stadje Schagen ligt.

Amsterdam

Het Amsterdam van Zuid-Afrika is een klein dorpje met iets minder dan 1000 inwoners. Er zijn hier een hoop schapenboerderijen en Eucalyptus plantages te vinden. Heel andere koek dan onze Hollandse hoofdstad.

Ermelo

Bij Ermelo is het juist andersom, de stad in Zuid-Afrika is vele malen groter dan de stad in Nederland. Het Zuid-Afrikaanse Ermelo is een belangrijke plek voor het land omdat het een commercieel centrum is waar met name wol wordt geproduceerd.

Dordrecht

Anders dan het Nederlandse Dordrecht ligt zijn Zuid-Afrikaanse tegenhanger in bergachtig gebied. Het ligt vrij afgelegen en is een stuk kleiner. Veel jongeren trekken weg omdat er weinig werk is. Veel mensen wonen hier dan ook in Townships. De twee Dordrechten hebben een ‘stedenband’ en ontwikkelen projecten om de inwoners te helpen.

Delft

Geen Delfts blauw in het Zuid-Afrikaanse Delft. Eind vorige eeuw gesticht voor het onderbrengen van kleurlingen en zwarten, waarmee het de eerste gemengde Township van Zuid-Afrika was.

Wil je meer weten? Mooie verhalen over Nederlandse plaatsnamen in Zuid-Afrika kun je lezen in het boek ‘1599 KM tussen Amsterdam en Gouda’ van Bart De Graaff. Zelf je reis samenstellen? Kijk eens bij onze Zuid-Afrika reizen of lees hier meer hoe je door Zuid-Afrika reist.

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Bekijk ook eens...

Welke optie wil je aanvragen?

Thuis op Route 62
Optionele excursie: Cango Caves bezoeken
Optionele excursie: per mountainbike de Swartberg af
x
+

Lees ook...

Inpirerende beelden van Zuid-Afrika

Beeldig Zuid-Afrika: Laat je inspireren…

4 juli 2014
| reisverslagen