autohuur Zuid-Afrika

Zelf rijden per huurauto in Zuid-Afrika

autohuur Zuid-AfrikaVoor sommige reizigers is het nog spannend om zelf op pad te gaan om met een huurauto Zuid-Afrika te verkennen. Is links rijden lastig? Kan ik beter met een automaat op weg? Is een GPS nodig om je weg te vinden of kom je er uit met een wegenkaart en routebeschrijving? Lees hieronder verder over wat je kunt verwachten en antwoord op veelgestelde vragen. Meer lezen over routes? Kijk dan bij onze Zuid-Afrika reizen.

Handgeschakeld vs. Automaat
Aangezien we hier niet gewend zijn om links te rijden, wordt ons soms gevraagd een automaat in te plannen in plaats van een handgeschakelde huurauto. Dit kan zeker, aangezien we ook één automaat hebben in onze selectie. Namelijk de D-klasse; Honda Jazz 1.4 of vergelijkbaar. Wanneer je ook hier gewend bent om met een automaat te rijden is dit zeker handig. Maar voor chauffeurs van handgeschakelde auto’s raden we aan dit ook in Zuid-Afrika aan te houden. Onze ervaring is dat je na de eerste rotondes en kruispunten al snel gewend raakt aan het links rijden en dit niet meer als een grote uitdaging zult ervaren. Daarnaast zijn de Zuid-Afrikanen vriendelijke chauffeurs en geven elkaar de ruimte, met name op de snelwegen.

Autohuur Zuid-AfrikaGPS systeem vs. Wegenkaart

Een GPS systeem is niet standaard in de huurauto’s ingebouwd. Niet iedereen vind het nodig om een GPS te huren, dit is erg persoonlijk. Wij vonden het zelf niet noodzakelijk en hadden genoeg aan de routebeschrijving en wegenkaarten. Mocht je liever op GPS willen rijden, raden we je aan er zelf één mee te nemen. Dit is in de meeste gevallen voordeliger is dan er een huren. Je kunt bij de ANWB een kaart/chip voor je GPS kopen met het wegennetwerk van Zuid-Afrika of je kunt deze kaart tegen betaling downloaden op internet. Er is ook een app beschikbaar met navigatie: NAVV Zuidelijk Afrika, van Wazado Mobile Applications B.V. Of je kunt de kaarten downloaden en ze later offline gebruiken. Dit kan via Galileo Offline kaarten voor iPhone, iPod touch en iPad in de App store op iTunes en voor Android via Maps.ME Lite.

Mocht je de GPS toch via ons willen huren, dan bedragen de kosten hiervoor ongeveer €7,- per dag.

 

olifant uit auto zuid afrikaNederlands rijbewijs vs. Internationaal rijbewijs

De ambassade en de ANWB raden aan om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Het is niet nodig voor het huren van een auto, maar de politie in Zuid-Afrika kan hier streng in zijn en je hebt zo een boete te pakken. Je kunt het document aanschaffen bij een ANWB-winkel voor ongeveer €20,-. Neem je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto mee. Het internationale rijbewijs is klaar terwijl je wacht.

Zelf tanken vs. Aftanken
Tijdens de reis zul je meermaals tanken, waarvoor langs de weg voldoende tankstations zijn. Bij voorkeur doe je dit overdag. Hoeveel een volle tank kost is afhankelijk van hoeveel benzine er in je auto gaat. Ga uit van R14 per liter (ca. €1,-). In het Krugerpark vind je bij een aantal kampen / entreepoorten zelfs ook tankstations.

Voordat je de huurauto inlevert, is het de bedoeling dat je de auto volledig aftankt tot aan de laatste druppel. Doe je dit niet, dan zal de autoverhuurmaatschappij dit alsnog voor jou doen en de kosten van je borg op je creditcard afhalen. Het overige bedrag (waar ook eventuele kosten voor tolwegen, boetes, one way fee of afleverkosten afgehaald zijn) wordt weer teruggestort op je creditcard.

Meer informatie over wat er in- en exclusief is bij onze autohuur, vind je op de autohuur pagina.

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Bekijk ook eens...

Welke optie wil je aanvragen?

Zigzag de berg af
Optionele excursie: Cango Caves bezoeken
x
+

Welke optie wil je aanvragen?

Kaapse pracht
Kaapse pracht - overnachten in een safaritent
x
+

Lees ook...

Twee vrouwen alleen door Zuid-Afrika

Daar gaan we, twee vrouwen alleen door Zuid...

13 december 2013
| praktisch
autohuur Zuid-Afrika

Navigatie in Zuid-Afrika

16 november 2017
| praktisch