Wijnranken Stellenbosch

Close-up: tussen de wijnranken in Stellenbosch

proosten-stellenboschWaar ligt Stellenbosch?

Het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnstreek is Stellenbosch, zo’n vijftig kilometer ten oosten van Kaapstad. Het is dus maar een klein stukje rijden van deze wereldstad naar de groene wijnvelden. Stellenbosch zelf is de één na oudste stad van Zuid-Afrika (gesticht in 1679) en dat zie je terug in de originele gebouwen. Wandelend door het centrum zie je veel Kaap-Hollandse stijl, herkenbaar voor ons Hollanders. In het Dorpsmuseum zijn oude huizen gerestaureerd in de oorspronkelijke staat. Hier zie je het leven uit vroeger tijden.

 

De wijnen van StellenboschZuid-Afrika reizen - Stellenbosch

In de omgeving van Stellenbosch zijn meer dan 200 wijnhuizen gebouwd. Vooral de rode wijnen zijn beroemd, zoals de Cabernet Souvignon, Merlot en Pinotage. Maar er worden ook veel witte wijnen geproduceerd. Slechts 8% van de Zuid-Afrikaanse wijnen komt uit Stellenbosch, maar het zijn wel de beroemdste en beste wijnen van het land. De universiteit van Stellenbosch heeft als enige in het land zelfs een aparte afdeling wijnbouw en oenologie!

 

Fietsen tussen de wijnrankenFietsen in Stellenbosch

De leukste manier om de wijnvelden te verkennen vinden wij per fiets. De lokale gids gaat voorop en stopt bij wijnranken en wijnhuizen om de kneepjes van het vak uit te leggen. Met uitzicht op de glooiende heuvels en rijen vol druiven proef je verschillende wijnen. Onze keus voor de fiets als vervoersmiddel is met name vanwege de weggetjes tussen de ranken door. Wij regelen ook een transfer voor je naar en van het startpunt. Een fijne bijkomstigheid is dat je dan niet meer achter het stuur hoeft te kruipen en dus tijdens het wijn proeven ook je glas leegt kunt drinken.

 

Overnachten in een Kaapse boerderijWijnhuizen in Kaapstreek: bijzondere overnachting

 

Stellenbosch is een gezellige studentenstad, met hippe koffiebars, restaurants en historische panden in Kaap-Hollandse stijl. Onze standaardaccommodatie in Stellenbosch is een guesthouse dat te midden van de wijnhuizen ligt en uitkijkt op de heuvels met druivenstruiken. Wil je echt iets speciaals? Kies dan voor ons ‘bijsondere plekkie’, een charmante wijnboerderij tussen de wijnranken, met moderne kamers en een persoonlijke sfeer. Je kunt hier wandelen door de wijngaarden en ontspannen bij het zwembad. Uiteraard krijg je een rondleiding in de wijnkelder en proef je de lokale wijnen.

 

Nieuwsgierig naar Stellenbosch? Lees meer over de plaats in onze bouwsteen Op de fiets tussen de wijnranken.

 

Wil je je eigen Zuid-Afrika reis samenstellen, neem dan een kijkje bij onze bouwstenen in Zuid-Afrika. Deze kun je zelf bij elkaar puzzelen tot je ideale Zuid-Afrikareis. Natuurlijk helpen onze ervaren reisspecialisten je hier graag bij.

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen.

 

Lees ook...

route-zuid-afrika-wijn

Pinotage, een smakelijke Zuid-Afrikaanse wijn

4 december 2013
| leuke-weetjes