5x bijzonder overnachten in Zuid-Afrika

Onze hotels en guesthouses zijn comfortabel, sfeervol en van alle gemakken voorzien. Toch vinden wij het soms juist leuk om wat simpeler te slapen, omdat dit op bepaalde plekken extra sfeervol is. Bijvoorbeeld in een bijenkorfhuisje in Swaziland of een homestay bij de Xhosa. Andere keren pakken wij juist graag uit met wat luxe, omdat je op sommige plekken nu eenmaal net even wat meer verdient. Onze Kaapse wijnboederij is hier een voorbeeld van. We nemen je mee naar vijf van onze accommodatie-pareltjes in Zuid-Afrika.

 

zuid-afrika-accommodatie-swaziland-bijenkorfhuisjeSlapen in een bijenkorfhuisje in Swaziland
Het kleine koninkrijk Swaziland is een heel andere wereld vergeleken met het buurland Zuid-Afrika. Hier regeert een koning met veertien vrouwen en talloze krijgers en vind je platteland met hutjes, een traditionele cultuur en natuurparken. Hier kun je slapen in een typisch Swazi-onderkomen: een traditioneel bijenkorfhuisje in een huttendorp met basic comfort. Wanneer je ‘s ochtends je bijenkorfhuisje bent uitgekropen (de deurtjes zijn laag), ligt de natuur aan je voeten, klaar om ontdekt te worden. Vanuit je rieten onderkomen wandel je namelijk zo het grootste natuurpark van Swaziland in, Mlilwane genaamd.

 

Een bushcamp midden in een privé-reservaat

De ultieme safaribeleving: slapen in een klein bushcamp in een privé-wildreservaat, net buiten het Krugerpark en zonder omheining. Wilde dieren kunnen hier letterlijk door het kamp lopen! Je wordt wakker ‘tussen’ de dieren in je safaritent en dineert in de buitenlucht. Wow. Om het bushgevoel compleet te maken is er geen elektriciteit: water wordt op het kampvuur gekookt en je kamer is met olielampen verlicht. Zowel ’s ochtends als ’s middags kun je hier op gamedrive of gamewalk met een ervaren gids en tracker. Dit is één van de meest wildrijke gebieden van Zuid-Afrika en wordt daarom gezien als dé plek om de Big Five te spotten.

 

Kaapse boerderij tussen de wijnvelden

Op de westkaap ligt rondom de plaats Stellenbosch een uitgestrekt wijngebied waar klinkende wijnen als Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Merlot worden gemaakt. De leukste manier om hier op ontdekkingstocht te gaan? Per fiets! Onder begeleiding van een lokale gids fiets je door de uitgestrekte valleien, over kleine paadjes en langs druiventrossen. Wijnboeren schenken de glazen in zodat je de lokaal gemaakte wijnen zelf kunt proeven. Om in de sfeer te (ver)blijven kun je hier slapen op een ‘bijsonder plekkie’: een typisch Kaapse ‘wine estate’. Uiteraard krijg je hier een rondleiding in de wijnkelder en proef je de lekkerste wijnen.

 

zuid-afrika-accommodatie-homestay-xhosaHomestay bij de Xhosa

Knysna is de ideale uitvalsbasis aan de Tuinroute, centraal gelegen en met een gezellig waterfront. Achter dit plaatsje met hier en daar luxe villa’s aan het water vind je de townships. Ervaar de andere kant van Zuid-Afrika en zie hoe de lokale Xhosa-bevolking (met de zogenaamde ‘klik’-taal) tegenwoordig leeft. Verwacht geen toeristische show, maar een oprechte toer door hun dagelijkse leven. Nog intenser kun je deze beleven wanneer je een nachtje bij de Xhosa thuis slaapt in een homestay. Wij ontmoetten een vriendelijke familie die hun huis heeft uitgebouwd met een extra etage waar ze gasten kunnen ontvangen. Ze vinden het ongelooflijk leuk om je hun cultuur te laten zien en voelen.

 

Bergcottage in de Drakensbergenzuid-afrika-accommodatie-drakensbergen-cottage-500x375

Het Drakensbergmassief heeft toppen van 1700 tot 3500 meter en bestaat vooral uit begroeide basaltbergen waar talrijke bergbeekjes doorheen lopen. Bergschoenen aan, veters gestrikt, dagrugzak mee en ‘bly op die pad’, want je kunt hier prachtig wandelen. Grillig gevormde bergen, groene bloemenvelden en water dat tientallen meters naar beneden klettert zijn je uitzichten deze dagen. Je slaapt hier in een bergcottage met uitzicht op de hoge pieken in de Champagne Valley. Door de ligging in het midden van de bergrug is dit de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. Als je ’s avonds rozig bent van de frisse berglucht, kun je lekker in één van de loungebanken voor de openhaard kruipen.

 

Wil jij ook overnachten op een bijzondere plek in Zuid-Afrika? Het leuke is, je hoeft niet eens te kiezen!  Bouw je eigen Zuid-Afrika-reis. De reisspecialisten hebben zelf alle uithoeken van het land bereisd en adviseren je graag vanuit eigen ervaring.

 

Misschien is dit ook interessant:

10 feitjes over Zuid-Afrika

Snorkelen en duiken in Zuidelijk Afrika

Zuid-Afrika reistips van onze reizigers

of keer terug naar ons Zuid-Afrika reisblog voor meer nieuwtjes over Zuid-Afrika.

 

Bekijk ook eens...

Dwars door Swaziland eSwatini lesotho-mountain-trail

Welke optie wil je aanvragen?

Dwars door Swaziland (eSwatini)
Optionele excursie: wild spotten te paard
Optionele excursie: fietshuur in Mlilwane
Verander je verblijf: bijsonder plekkie traditioneel bijenkorfhuisje
Verander je verblijf: bijsonder plekkie koloniale lodge
Verander je verblijf: verblijf in eenvoudig guesthouse
x
+
Reis Zuid Afrika, wandelen in de Drakensberg

Welke optie wil je aanvragen?

Drakensberg staproete
Optionele excursie: ziplineavontuur
Optionele excursie: steppen
Verander je verblijf: bijsonder plekkie Giants Castle
x
+

Lees ook...

Bijenkorfhuisje

Bijsonder plekkie: overnachten in Zuid-Afrika

18 juni 2014
| inspiratie