4x4 reizen - avontuurlijk door Afrika

Per 4×4 door Zuid-Afrika, Namibië & Botswana

Zuid-Afrika 4x4 reizen - avontuurlijk door AfrikaWildspotten vanuit je eigen 4WD huurauto en tijdens je safari slapen onder de sterren. Onze avontuurlijke 4×4 reizen bieden je een unieke ervaring in Zuidelijk Afrika. Voor veel reizigers klinkt het toch wat spannend om met een 4WD op pad te gaan. Wat doe je bijvoorbeeld als je vast komt te zitten met je auto? Of hoe zet je die daktent op? We delen graag onze ervaringen met je om je net zo enthousiast te maken als wij zijn over deze reizen; ervaar Afrika op z’n puurst en kom dichtbij de natuur en wildlife van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana.

Je begint je reis in Johannesburg waar we een 4WD cursus voor je inplannen. Je leert in snel tempo je tent opzetten, door zand rijden en wat je moet doen als je vast komt te zitten in los zand. Je kunt deze cursus ook in Nederland al doen ter voorbereiding op je reis. Na de cursus kun je vol zelfvertrouwen op pad richting Namibië.

Wildspotten vanuit je 4x4Zolang je over de geasfalteerde weg rijdt merk je niet veel verschil, maar zodra je een onverharde weg op draait merk je pas dat je auto flink wat kracht heeft. Je stapt uit en zet de 4×4 in ‘off road’ stand en rijdt één van de vele natuurparken in. Het wildlife loopt zo aan je voorbij; overstekende olifanten, water drinkende zebra’s bij de poel en de giraffen koppen die boven de bosjes uit steken. De leeuw en luipaard houden zich meer schuil en zijn lastiger te spotten. Je zit in je 4WD auto hoog op de weg waardoor je het wild beter kunt spotten vanaf grotere afstand.

Tip:

Er is vaak wat bijzonders te zien op een plek waar meerdere auto’s bij elkaar stilstaan. Misschien zie je wel een leeuwin met haar kleintjes.

Kampvuur tijdens je 4x4 reisNa een aantal uur rijden dwars door een nationaal park kom je op je camping aan. Stel je er niet teveel van voor; de ranger wijst je een boom toe waar je de auto vannacht neer kunt zetten. Hij vertelt je ook dat het warme water beschikbaar is van 17:00 uur tot zonsondergang. Er wordt nog een extra houtblok op het vuur gegooid die de watertank verwarmt. Je parkeert de auto, klapt de tent uit en begint aan je welverdiende maaltijd. Het kan ’s avonds flink afkoelen dus steek nog een kampvuur aan en kruip moe maar voldaan in je tent. Je valt in slaap met jankende hyena’s of knorrende nijlpaarden op de achtergrond. Met zonsopgang ga je weer vroeg uit de veren en is het opnieuw tijd om wild te spotten. Tegen deze tijd is de kans groot dat de leeuwen nog aan het jagen zijn. Spring onder een koude douche, klap je tent in en check bij de ranger of alle wegen begaanbaar zijn. Zo kun je weer op weg naar het volgende avontuur…

Een 4×4 trip is heel avontuurlijk maar hoeft zeker niet moeilijk te zijn; zolang je maar kiest voor een goed voorbereide reis. Wil je ook wild spotten, ’s avonds genieten van een braai voor je tent en je ’s morgens verbazen over de voetsporten bij je kampeerplek? Kijk dan bij onze 4×4 rondreizen door Zuid-Afrika, gecombineerd met Botswana, Mozambique en Namibië.

Tip:

Zorg dat je er voor Botswana en Namibië op tijd bij bent met het plannen van je reis. Voor reizen in juli-augustus is de beschikbaarheid van kampeerplaatsen en vluchten zeer beperkt. Je dient dan al uiterlijk 10 maanden van tevoren (dus septemer-oktober het jaar ervoor) je reis definitief te maken.

Tip:

De beste reistijd is mei-oktober, dat is de droge tijd. In mei is alles groener, vanwege het voorbije regenseizoen. Hoe verder je in het droge seizoen reist, des te meer wild zul je zien. Omdat de dieren steeds meer afhankelijk raken van de waterdrinkplaatsen. In mei-juni en september-oktober zijn de temperaturen het meest aangenaam. In juli-augustus is het winter en kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen, zelfs tot rond het vriespunt.

 

Ga terug naar het overzicht van alle artikelen

Bekijk ook eens...

Reis Zuid Afrika, wandelen in de Drakensberg

Welke optie wil je aanvragen?

Rondreis 3: Eastern Nature Trail
Eastern Nature Trail - bijsonder plekkie
Kampeerreis Avontuurlijk Zuid-Afrika
x
+

Lees ook...

Hoe bereid ik me voor op mijn reis?

9 mei 2014
| praktisch
Pilanesberg selfdrive safari

Nationale parken in Zuid-Afrika

31 oktober 2013
| inspiratie