Reizen in Zuid-Afrika: ontmoeten

Transkei Wildcoast Drive

Transkei

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Oribi Gorge - Coffee Bay - Stutterheim
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Reissom: € 255,- p.p. bij 2 personen

Wie dit voormalige thuisland per auto doorkruist, stelt zich open voor een bijzondere ervaring en een blik op een hele andere kant van Zuid-Afrika. De Transkei is het land van de Xhosa en is het geboorteland van Nelson Mandela. Golvende heuvels met verspreid staande rieten hutten, rondtrekkende kuddes geiten, stoffige zwarte varkens langs de weg en, ondanks de lage levensstandaard, overal een glimlach. Land van reizigers, nog niet van toeristen waar men geen haast heeft en altijd tijd voor een praatje. Vooral de kustlijn is mooi: witte surfstranden omringd door subtropische bomen en planten. De naam Wilde Kust verwijst dan ook meer naar de schepen die hier schipbreuk leden. Zet je zintuigen op scherp, ruik, proef en ervaar dit bijzondere stukje Zuid-Afrika!

Overnachten: 4 nachten in gezellige guesthouses
Excursie: geen
Transport: geen
Maaltijden: 4x ontbijt, 2x diner in Coffee Bay
  • entree(s) wildpark(en)

  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

Dag 1: Transkei – aankomst in Oribi Gorgeuitzicht-wild-coast

Vanaf Umhlanga ga je via de kust verder naar het Oribi Gorge Nature Reserve. Een extra overnachting om de lange afstand naar Coffee Bay te overbruggen. Je hoeft je hier niet te vervelen, er is veel te doen in het aangrenzende natuurgebied. Even je autobenen los schudden met een wandeling, paardrij- of mountainbiketocht. Wil je een echte adrenaline kick, ga dan white water raften, abseilen of bungee jumpen. Je knusse accommodatie is een goed uitgangspunt voor deze activiteiten.

Coffee Bay hotel aan zee

Coffee Bay hotel aan zee

Dag 2: Oribi Gorge – Coffee Bay

Dagafstand circa 480 km

Vandaag reis je vanuit Durban (of een van de hierboven gelegen plaatsjes) verder naar Coffee Bay. Om er te komen moet je wel een stuk omrijden: eerst ca. 100 km naar het drukke en wat verlopen, maar wel typisch Afrikaanse hoofdstadje Umtata. Gelijk een goede stop om geld te wisselen als het nodig is. Dan weer zeewaarts, ca. 80 km tot aan Coffee Bay een van de mooiste kustplaatsjes van de “Wild Coast”. Hier bij zijn de laatste 40km een kleine uitdaging; de weg bevat veel gaten die je moet ontwijken. Al wordt er de laatste tijd hard aan de weg gewerkt en is er al een duidelijke vooruitgang te merken. Coffee Bay kent een lang zandstrand, schitterend gelegen tussen de groene heuvels en de azuurblauwe zee. De naam kreeg de baai toen in 1893 een schip volgeladen met koffiebonen er strandde. Een aantal bonen schoten wortel, maar de plantjes overleefden niet. Je vindt er nu dan ook niets meer van terug. Je overnacht in een gezellig hotel aan het strand, maar er is ook een zwembad.

Dag 3: Coffee Bayhole-in-wall-bay

Vandaag in Transkei een dagje relaxen op het strand of bij het zwembad. Wil je je autobenen op een iets actievere manier losmaken, dan kun je ook gaan paardrijden of surfen. Maak nog even een uitstapje naar ‘Hole in the Wall’, een spectaculaire rotsformatie en het resultaat van eeuwenlange golfslag en erosie, zie foto hiernaast. Of ga op de uitkijk staan voor dolfijnen en walvissen (alleen in het seizoen). Vanuit het dorp worden ook townshiptours georganiseerd. Je slaapt vanavond ook weer in Coffee Bay.

Xhosa huisje - Zuid-Afrika rondreisDag 4: Coffee Bay – Stutterheim

Dagafstand circa 300 km

Aan de voet van de Amatola Bergen ligt jullie volgende stop, Stutterheim. Je kunt hier een bezoekje brengen aan het Mgwali Village waar je kennis maakt met de Xhosa bevolking van Zuid-Afrika. De taal die men spreekt heet ook Xhosa, wat een zogenaamde “kliktaal” is. De X wordt uitgesproken met een klik, lastig zat, maar misschien kun je hier je Xhosa oefenen! In het guesthouse worden jullie ontvangen door Nederlands sprekend personeel. Er is ook een zwembad.

Olifanten spotten in Addo ParkDag 5: vertrek uit Stutterheim

Vanuit Stutterheim reis je verder. Veel reizigers vervolgens hun reis met een safari in Addo Elephant Park. Dit park staat bekend om de vele olifanten die je hier kunt zien. Echt goed zoeken hoefden wij dan ook niet. Wil je niet naar Addo maar door naar de Tuinroute, dan plannen we een nacht in Jeffreys Bay in om de lange afstand te doorbreken.

Verstuur je reisplan