I ♥ Jozie

Johannesburg vroeger en nu

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Johannesburg
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: vanaf € 296,- p.p. bij 2 personen
Inclusief: o.a. wandeling met gids

Een plaats waar je bij het plannen van je reis misschien niet zo snel aan denkt, maar wat verrassend leuk is. In Johannesburg is de wederopbouw na de Apartheid (25 jaar geleden) in volle gang. Trotse inwoners werken keihard aan het imago in de straten met geschiedenis. Proef een beetje van de geschiedenis en het hier en nu en het smaakt naar meer. Een passievolle gids neemt je te voet mee door de stad en vertelt over wat zich hier letterlijk onder je voeten heeft afgespeeld. Combineer het stukje geschiedenis met moderne streetart, hippe indoor markten met foodtrucks en rooftop restaurants.

Overnachtingen: 2 nachten
Excursie: 3 uur durende wandeling met gids
Maaltijden: geen
Transfer: 1 transfer van of naar de luchthaven
  • Maaltijden

  • Kaartje hop on hop off bus

  • Entreegelden overige bezienswaardigheden

  • Een 2e transfer, deze is afhankelijk van hoe je je reis opbouwt

Foodtruck in Maboneng - Johannesburg

Dag 1: aankomst in Johannesburg

Na aankomst in Johannesburg brengt onze chauffeur je naar je hotel. Je slaapt in dé hippe en levendige wijk van Johannesburg, Maboneng. Opgekocht door een investeerder wordt de wijk samen met de Jozies opnieuw opgebouwd. Hippe eettentjes, street art, boutiekjes en roof top restaurants springen als paddenstoelen uit de grond. Dit is het nieuwe Johannesburg.

’s Middags proefden we, letterlijk, de sfeer. We dronken koffie bij een barista, haalden een snack bij het Joodse tentje en wandelden langs de streetart en kunstenaars boetiekjes. Maar, Jo’burg heeft veel te bieden, dus je kunt ook alvast één van de highlights zoals het Apartheidsmuseum bezoeken. Een indrukwekkende en leerzame kijk op de geschiedenis, vonden wij.

 

Johannesburg-gidsDag 2: Johannesburg vroeger en nu

Je ontbijt is niet inclusief, maar er zijn een aantal tentjes vroeg open. Wij genoten in het zonnetje van verse jus en een bagel met avocado. Vandaag nemen we je te voet mee door down town Johannesburg. Wandelend door de straten vertelt de gids over wat er zich hier heeft afgespeeld. Nelson Mandela’s geschiedenis, China town, het mijndistrict (het ontstaan van de stad) en de graffiti street-art. De stad ziet er op het eerste gezicht niet bijzonder uit, maar achter elk gebouw (vervallen of nieuw) zit een verhaal. Te voet laten we de grote highlights links liggen, want die doe je makkelijk zelf.

Vraag aan je gids ‘the place to be’ voor je lunch. Er zijn leuke eetplekken, maar niet alles is elke dag open. Op zaterdag heb je de Neighbourhoods market in een parkeergarage. Drie etages met local food. Boeren verkopen hun lekkernij; van boerenwors, Malay Curry, craft beers, oesters, salades tot ijs en dressings. Op zondag kun je naar Arts on Main, een vergelijkbaar concept.

 

 

Johannesburg-gids2

’s Middags hop je gemakkelijk op de hop on – hop off bus. Normaal zijn we hier niet zo van, maar naast dat het een goed beeld van de stad geeft, is het ook een gemakkelijk vervoer naar de highlights. Naast het Apartheidsmuseum vinden wij ook Constitution Hill een aanrader. In deze gevangenis hebben grote gelijkheidsstrijders vastgezeten zoals Nelson Mandela en Ghandi. Een stuk minder toeristisch dan de gevangenis op Robbeneiland. Het naastgelegen moderne Hooggerechtshof is (deels) gebouwd van de stenen van de gevangenis. Opdat de geschiedenis nooit vergeten mag worden. Eén ding is zeker; geschiedenis lovers, cultuurfanaten maar ook fijnproevers zullen zich in Johannesburg niet vervelen. ’s Avonds zochten we een tafeltje bij Pata Pata (dichtbij je hotel) waar ze naast lekker eten ook live muziek hebben.

 

Johannesburg-markt-indoorDag 3: vertrek uit Johannesburg

Vandaag vervolg je je reis door Zuid-Afrika. Je haalt de huurauto op vanaf de luchthaven (wel zo makkelijk zodat je niet door de stad hoeft te rijden) en gaat op weg naar het Kruger park voor je safari-avontuur.

Wil je nog meer cultuur snuiven? Slaap dan nog een nachtje in Soweto om je Johannesburg ervaring compleet te maken. Is Johannesburg de laatste stop van je reis, dan vertrek je vanaf hier naar de luchthaven. Er wordt een transfer voor je geregeld die je terug brengt naar de luchthaven.