Swaziland: traditionele bijenkorthuisje

Dwars door Swaziland

Swaziland

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Mlilwane National Park
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 119,- p.p. bij 2 personen

Swaziland: een koning met veertien vrouwen en talloze krijgers, platteland met hutjes, een traditionele, levendige cultuur en natuurparken. Je zult zien, het is een heel andere wereld vergeleken met het buurland. Je slaapt in een traditioneel bijenkorfhuisje, een rieten hut met basis comfort. Het huttendorp met bijenkorfhuisjes is gebouwd in het grootste en oudste natuurpark van Swaziland, Mlilwane. Je bent hier twee nachten, zodat je kunt bijkomen van de safari-indrukken. De eerste paar dagen maak je veel kilometers en lange safaridagen. Dit extra nachtje geeft je naast rust, ook de tijd om dit koninkrijk te leren kennen. Maak een wandeling, huur een mountainbike of ga per paard op zoek naar wildlife. Echt groot wild zit hier niet, dus je kunt er veilig opuit. Breng ook zeker een bezoek aan de lokale markt waar je van de lekkernijen mag proeven en een kijkje neemt in het dagelijks leven van de Swazi.

Zijn de bijenkorfhuisjes volgeboekt, dan overnacht je in een ander type accommodatie in het Mlilwanepark, of, als die ook vol zitten, in een sfeervol en kleinschalig guesthouse op ongeveer twintig minuten buiten het park.

Overnachten: 2 nachten in rieten bijenkorfhuisjes in natuurpark
Excursie: geen
Transport: geen
Maaltijden: 2x ontbijt
  • entree Mlilwane (circa €3,- pp/pd)

  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

Deze bouwsteen is momenteel niet beschikbaar. Bekijk onze andere bouwstenen of individuele rondreizen.

Dag 1: aankomst Swaziland, Mlilwaneaankomst-mlilwane

reistijd circa 3 uur, 275 km

Je verlaat Kruger en rijdt richting Swaziland. Bij de grensovergang krijg je de nodige stempels in je paspoort, waarna je een ander land binnenrijdt. Het is bergachtig met verre uitzichten en Afrikaanse hutjes langs de kant van de weg. Via de bergketens Piggs Peak en de drukke en rommelig aandoende hoofdstad Mbabane, kom je bij het Mlilwane Nature Park. Dit is je onderkomen voor de komende dagen. Je slaapt in een Swazi-hut van riet in de vorm van een bijenkorf. Het is eenvoudig, maar geeft een indruk van hoe de Swazi leven. Het is iets aangepast voor toeristen: twee bedden, elektra, een klamboe en (eenvoudig) sanitair. Er zijn drie huttendorpen voor toeristen opgezet, en ondanks dat we niet de enigen waren, vonden wij het slapen in het rieten huisje echt bijzonder.

’s Avonds hoef je niet ver om iets te eten. In het park vind je namelijk een restaurant dat uitkijkt over de hippo pool. Vanaf de veranda zie je grote vissen, reigers langs de waterkant en als je geluk hebt nijlpaarden. Misschien zie je net als wij een krokodil onbeweeglijk in het water liggen, wachtend tot er een hapje voorbij komt.

swaziland-paardrijden-achterkantDag 2: vrije besteding in Swaziland

Wanneer je ’s ochtends je bijenkorfhuisje bent uitgekropen (de deurtjes zijn laag), heb je de hele dag voor je. Vanaf je hut wandel je zo Mlilwane Park in. Heerlijk om eens door de natuur te lopen zonder gemotoriseerd vervoer, vonden wij. Onderweg zie je klein wild: zebra’s, antilopen, zwijntjes en veel vogels. Of maak een paardrijrit (ook voor beginners) of mountainbiketrip om de omgeving op een andere manier te verkennen.

Van al dat bewegen krijg je trek! Wij hebben een lokaal, kleinschalig restaurantje gevonden in de buurt van Ezulwini. In onze routebeschrijving vertellen we je hoe je er kunt komen. ’s Middags bezochten wij de lokale markt waar je lekkernijen mag proeven zoals mielie (maisbrood) en maganu (wijn van de marulavrucht). Onderaan deze bouwsteen staan enkele woorden in de lokale siSwati taal. Zo raak je gemakkelijk aan de praat met de marktlui, mocht je het leuk vinden om de Swazi wat beter te leren kennen.

Dag 3: Swaziland – St. Luciamarkt-lucia

reistijd circa 5 uur, 350 km

Je verlaat Mlilwane en rijdt naar het zuiden langs Manzini en Big Bend (grote bocht) naar de grens van Swaziland. Eenmaal op Zuid-Afrikaans grondgebied is het landschap vlakker en ook weer droger. Vanaf hier kun je de reis vervolgen met onze bouwsteen in St. Lucia. Maak een bootsafari op zoek naar knorrende nijlpaarden in een rivier en krokodillen op de oevers.

Een paar woordjes siSwati:
Hallo = Sawubona Dag = Hamba Kahle
Hoe gaat het? = Kunja Het gaat goed = Ngikhona
Dank je = Ngiyabonga Ja/nee = Yebo/Cha

Onze tip:

Krijg je geen genoeg van safari of ken je Kruger al? Dan hebben wij een unieke safarioptie in Mkhaya Game Reserve. Je slaapt in een half open huisje, midden in het park, en gaat op vier safari’s waarvan een te voet. Lees hier meer over onze Swaziland safari bouwsteen.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Bijsonder plekkie: koloniale lodge

Reissom: € 226,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 2 nachten in een koloniale lodge inclusief ontbijt, lunch en diner

Wil je in Swaziland op een ‘bijsonder plekkie’ met meer luxe verblijven, kies dan voor onze koloniale lodge. Deze ligt midden in het nationale park boven op een heuvel. Vanaf de groene tuin met veel vogels kijk je ver uit over het park en wildlife. Het is dan ook niet voor niets dat de stichter van het park deze plek had gekozen als zijn thuis. Het oude huis is omgebouwd tot lodge en heeft dan ook maar enkele kamers. Zodra je een voet over de drempel zet, wandel je de koloniale tijd binnen. De kamers zijn sfeervol ingericht met antieke meubels. Je verblijf is inclusief lunch en diner, in tegenstelling tot de overnachtingen in het bijenkorfhuisje, waarbij alleen het ontbijt is inbegrepen.

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan