Reis Zuid Afrika, wandelen in de Drakensberg

Drakensberg staproete

Drakensbergen

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Umhlanga - Drakensbergen
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: vanaf € 169,- p.p. bij 2 personen
Inclusief: o.a. picknicklunch

Dé bouwsteen voor natuurliefhebbers en wandelaars. Bergschoenen aan, veters gestrikt, dagrugzak mee en bly op die pad. Grillig gevormde bergen, groene bloemenvelden en water dat tientallen meters naar beneden klettert zijn je uitzichten voor de komende dagen. Wandeltochten zijn er in alle afstanden en gradaties en daardoor is het gebied voor iedereen toegankelijk. Van ons krijg je een informatiepakket mee over de verschillende wandeltrails in de omgeving en tips voor onderweg. Wij zorgen voor een lunch voor onderweg, zodat je niet gebonden bent aan een restaurantje overdag. Er zijn picknickplekken genoeg. Als je ’s avonds rozig bent van de frisse berglucht, kruip je in één van de loungebanken voor de openhaard. Je slaapt twee nachten aan de voet van de Drakensbergen in Champagne Valley. Door de ligging in het midden van de bergrug, is dit de ideale uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving.

Voordat je de bergen intrekt, kun je ontspannen op het strand in de buurt van Durban. Deze overnachting voorkomt een lange dag rijden en geeft je de mogelijkheid nog even te ontspannen voordat je de wandelschoenen aantrekt.

Overnachten: 3 nachten in een guesthouse vlakbij het strand en in cottage in de bergen
Excursies: geen
Transport: geen
Maaltijden: 3x ontbijt, picknick lunch
  • autohuur

  • maaltijden naast het ontbijt en genoemde picknicklunch

  • fooien

Strand Zuid-AfrikaDag 1: St. Lucia – Umhlanga

reistijd circa 3 uur, 220 km

Je rijdt naar één van de strandplaatsen in de buurt van de havenstad Durban. Wij hebben Durban als een drukke stad met onprettige sfeer ervaren en geven de voorkeur aan de kleinere omliggende plekken zoals Umhlanga en Ballito. Deze dorpjes liggen pal aan de Indische Oceaan. Het klimaat is subtropisch met een gemiddelde temperatuur van 25 graden. Als je de zee in wilt duiken, vraag dan ter plaatse waar je het beste kunt zwemmen. Er zijn op sommige plekken nogal wat stromingen. Vind je het zeewater in de winter te koud (22 gr), dan blijft het strand aangenaam voor een wandeling of terrasje. Je guesthouse ligt op enkele minuten rijden van het strand. De kamer is sfeervol ingericht en van alle gemakken voorzien. Er is een groene tuin met een zwembad. Voor een verfrissende plons of een paar bladzijdes uit je boek, is het hier goed toeven. ’s Avonds rijd je in tien minuten naar het centrum voor je avondeten. In het restaurant Mo-Zam-Bik in Ballito werden we meegenomen naar de tropische sferen van het gelijknamige buurland. Een smakelijke aanrader.

Ardmore-hotelDag 2: Umhlanga – Drakensbergen

reistijd circa 3 uur, 225 km

Na het ontbijt neem je afscheid van de oceaan en rijd je dwars door het binnenland naar de Drakensbergen. Golvende velden maken plaats voor een steeds heuvelachtiger landschap met in de verte de pieken van de Drakenbergen. Het Drakensberg massief heeft toppen van 1700 tot 3500 meter en bestaat vooral uit begroeide basaltbergen waar talrijke bergbeekjes doorheen lopen. Omdat je op tijd aankomt in Champagne Valley, je uitvalsbasis voor de komende dagen, kun je ’s middags al een wandeling door de bergen maken. Vraag bij je guesthouse om tips. Zij kennen de regio ten slotte op hun duimpje. Naast wandeltrails kunnen zij je ook informeren over andere activiteiten als mountainbiken, vissen, kanoën of paardrijden door de bergen. Je slaapt in een bergcottage op een boerderij met uitzicht op de hoge toppen. Je cottage is in bergsfeer ingericht mét open haard. Bij het hoofdgebouw ligt haardhout (gratis) klaar. Na een dag in de frisse berglucht zakte we ’s avonds onderuit op de bank met een glas Zuid-Afrikaanse rode wijn voor een knisperend haardvuur.

Dag 3: wandelen in de Drakensbergendrakensberg-zicht

Na een stevig ontbijt kunnen de wandelschoenen uit de tas en de waterflessen worden gevuld. Vandaag heb je de hele dag om de bergen in te gaan, dus trek de veters goed aan. Loop voordat je de auto instapt nog even langs de keuken. Wij hebben hier een ingepakte picknick lunch voor je klaar staan zodat je tijdens de wandeling niet afhankelijk bent van een lunchplek. Picknickplekken zijn er genoeg vandaag. Je rijdt in twintig minuten naar het dichtst bijzijnde startpunt van de wandelingen. Loop over smalle paden en uitgestrekte weides door de bergen en naar watervallen. Je kijkt uit over het ruige bergmassief en diepe ravijnen. Daarnaast kent deze omgeving een gevarieerde fauna. Als je goed kijkt zie je misschien de zwarte adelaar, de lammergier, dassen en verschillende soorten gnoes. In de zomermaanden (oktober tot maart) is het weer wisselvallig. Temperaturen schommelen van 15 graden tot 35 graden en er komen hevige stortbuien voor. Een poncho of plu in je dagrugzak is dan geen overbodige luxe.

sanipass-uitzichtDag 4: vertrek uit Champagne Valley

Vandaag eindigt je trip na het ontbijt. Vlieg je terug vanaf Johannesburg dan rijd je in ongeveer vier uur rijden naar de luchthaven. De meeste vluchten vertrekken ’s avonds, dus als je aan het eind van de ochtend vertrekt, heb je genoeg tijd om je huurauto in te leveren en in te checken.

Vervolg je reis met een 4×4 over de kronkelende Sanipass. Per 4×4 kom je langs watervallen en over haarspeldbochten naar het hooggelegen koninkrijk Lesotho. Je bezoekt de lokale bevolking en luncht in de hoogste pub van Afrika.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Canopy tour

Zin in wat avontuur? Verken Drakensbergen aan je zip-line. De grillige bergketens met als hoogtepunt Cathkin Peak zijn dé plek om van boomtop naar boomtop te zoeven. Na een kleine introductieles ga je, gezekerd natuurlijk, alleen op pad, tot hoogtes van wel 60 meter. De platformen liggen zowel in de boomtoppen als op de rotsen en het uitzicht is elke keer weer verrassend.

Reissom: € 48,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: canopy tour 3 a 4 uur in Drakensbergen met gids

.

Bijsonder plekkie: Giants Castle

Reissom: € 305,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 3 nachten in sfeervolle cottage inclusief ontbijt en diner

De bergcottage in Champagne Valley is wat ons betreft ‘great value for money’. Wil je echter iets sfeervollers, dan kun je kiezen voor ons bijsonder plekkie vlakbij Giants Castle. Giants Castle is één van de bekendste gebieden van de Drakensbergen vanwege de grotten met rotstekeningen van de Bosjesmannen. Je wandelt hier net als in Champagne Valley door het gebergte met veel groen, rotsmassief en fauna. Vanwege de vele etensmogelijkheden in de omgeving kiezen wij ervoor om hier geen picknicklunch inclusief te doen. Je accommodatie ligt op een heuvel waardoor je ver uitkijkt over de Drakensbergen. Rondom het mainhouse liggen zes, door de eigenaar zelf gebouwde, cottages. De cottages zijn sfeervol ingericht met timmermansoog voor detail. De eigenaar maakt de mooiste houtsnijwerken en alle meubels zijn van eigen hand. Elke cottage is anders; een creatief handvat aan de kast, gekke tegels in de badkamer of stoelen met kunstige rugleuning. Aan het eind van de dag wordt er een aperitiefje geschonken in de lounge; een bibliotheekkast tot het plafond, een knisperend haardvuur en heerlijke onderuitzakbanken. Wanneer de kok het eten klaar heeft (inclusief), schuif je samen met de eigenaren aan tafel en klets je na over de dag, je reis of de wandeling van de volgende dag.

Welke optie wil je aanvragen?

Drakensberg staproete
Canopy tour
Bijsonder plekkie: Giants Castle
x