Ontdek de Kaap

Kaapstad

 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Kaapstad
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: vanaf € 262,- p.p. bij 2 personen
Inclusief: o.a. kookles en wandeling met gids

Kaapstad, één van de meest bruisende en bezochte steden van Zuid-Afrika. In deze wereldstad hoef je je niet te vervelen en er is voor ieder wat wils. De Tafelberg is de trots van Kaapstad en rijst midden in de stad omhoog. De hippe stranden van Camps Bay en Houtbaai, de pinguïns op Boulders Beach en het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent 'Kaap de Goede Hoop'. Kortom er is ontzettend veel te beleven.

De Afrikaners staan bekend om hun goede eetlust. De mengelmoes van culturen vind je ook terug in de Cape Malay keuken. In deze Kaapstad-bouwsteen breng je een bezoek aan de bekende wijk Bo-kaap met haar fel gekleurde huisjes en ga je samen met een lokale gastvrouw heerlijke gerechten bereiden uit de Cape Malay keuken. Daarna krijg je een rondleiding door de bekendste straten van de wijk, en ga je langs de winkeltjes waar de specerijen en kruiden te koop zijn.

Wij zijn uitgegaan van drie nachten in Kaapstad zodat je voldoende tijd hebt om de highlights te bezoeken. Wil je deze bouwsteen verlengen, laat het ons dan weten.

Overnachten: 3 nachten in gezellige guesthouses, centraal gelegen
Excursie: Cape Malay kookles + Bo-kaap wandeling met lokale gids
Transport: Geen
Maaltijden: Ontbijt
 • Autohuur

 • Maaltijden naast het ontbijt

 • Optionele excursies:
  – Bezoek aan Robbeneiland
  – Bezoek Kaap de Goede Hoop en de Pinguïnkolonie
  – Kerk en Township Tour (Kerk alleen mogelijk op zondag)

 • Fooien

Kaapstad Zuid-Afrika

Dag 1: Aankomst in Kaapstad

Begin je je reis door Zuid-Afrika met Kaapstad, dan zorgen wij voor een transfer vanaf de luchthaven. Is Kaapstad de laatste stop van je Zuid-Afrika reis is, dan kom je in de loop van de ochtend bij je guesthouse aan. De guesthouses die wij gebruiken hebben een goede ligging ten opzichte van het centrum en het Waterfront. Je hebt een ruime kamer met alle faciliteiten. Het guesthouse verzorgt een ontbijt en heeft een zitkamer om te relaxen. Ook is er een tuin met zwembad. Want ook al ligt Kaapstad aan zee, het zeewater vinden wij met 16 graden te koud om in te zwemmen.

Wij gingen ’s middags direct naar het Waterfront om met een drankje van het uitzicht te genieten. Bij goed weer kun je de Tafelberg boven de stad zien uittorenen. In het Waterfront zijn barretjes, restaurants en een groot winkelcentrum. Ook is er het Two Oceans Aquarium met vissen, zeehonden, pinguïns, zeepaardjes en haaien. Je kunt je hier de hele middag vermaken en een hapje eten voordat je terug loopt naar het guesthouse.

 

Straatjes Kaapstad Zuid-Afrika

Dag 2: De Bo-Kaap en Robbeneiland

Deze ochtend om 09:00 uur wacht een lokale gids op je in de Bo-Kaap voor een bezoek aan deze kleurige wijk van Kaapstad. De Nederlandse VOC heeft in Kaapstad duidelijke sporen achter gelaten. Het Afrikaans is voor ons niet moeilijk te volgen en de straatnamen doen je soms geloven in een Nederlandse stad te zijn. Aziatische slaven, ook wel Cape Malays genoemd, uit de 17de en 18de eeuw hebben hier hun thuis gevonden. De huisjes in de Bo-Kaap zijn na de afschaffing van de slavernij in de mooiste kleuren geschilderd ter compensatie van de kleurloze kleding die ze moesten dragen.

De Cape Malays brachten ook een heerlijke gelijknamige keuken mee naar Zuid-Afrika. Je bezoek aan deze stad is dan ook niet compleet zonder deze gerechten te hebben ervaren. Wij kiezen er voor om een bezoek aan de Bo-kaap te combineren met een kookles bij een Afrikaanse dame thuis. De gastvrouw leert je de fijne kneepjes van de bereiding en laat je kennismaken met de geurige specerijen. Eet smakelijk! De gids neemt je aansluitend mee de wijk in en laat je de plekjes zien waar je alle ingrediënten voor thuis kunt vergaren.

 

Kaapstad: Robbeneiland

Na de middag kun je een bezoek brengen aan Robbeneiland. Het beroemde eiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten. We raden je aan deze excursie vooraf zelf al te boeken in verband met de beschikbaarheid op de boot. Wij helpen je daar dan graag mee.

’s Avonds vonden we het goed vertoeven in één van de moderne restaurants bij Camps Bay. Dit strand ligt achter de Tafelberg bij de Lion’s Head. Met palmbomen, brede stranden en hippe restaurants is dit één van onze favoriete plekken.

 

Zuid-Afrika : Kaapstad

Dag 3: Tafelberg en Kaap de Goede Hoop

Vandaag heb je de hele dag voor jezelf. Kaapstad is een bruisende stad en er valt van alles te zien en te beleven. Heb je nog geen genoeg van de geschiedenis van de stad dan kun je een bezoekje brengen aan het Nederlandse VOC fort. Wil je de natuur in dan kun je een kijkje nemen in de prachtige botanische tuinen van Kirstenbosch aan de andere kant van de Tafelberg.

We raden je aan om ’s morgens naar de Tafelberg te gaan, aangezien ’s middags de top vaak verstopt zit achter een dik wolkendek, het ‘tafelkleed’. Sportievelingen lopen in twee uur naar boven, maar je kunt ook met een kabelbaan omhoog. Een minder bekende berg is de ‘Lion’s Head’. Na een wandeling van drie uur word je beloond met een net zo mooi uitzicht, maar dan met minder medereizigers. Wil je meer gemak dan kun je ook met de auto naar het uitzichtpunt rijden.

 

Kaap de Goede HoopIn de middag heb je alle tijd om het meest Zuid-Westelijke puntje van Zuid-Afrika te bezoeken genaamd Kaap de Goede Hoop. Op de heenweg ervaar je de ruige kustlijn van de Cape Peninsula en op de weg terug zagen we de schattige Kaapse pinguïns bij Boulders Beach. Meer informatie over deze excursie vind je onderaan deze pagina.

Na een lange maar indrukwekkende dag is het lekker om even bij te komen aan het zwembad in je guesthouse om je vervolgens klaar te maken voor een heerlijk avonddiner. Een leuke tip is Mama Africa op Long Street. Hier heb je elke avond live muziek na het eten. De sfeer in het restaurant spreekt ons erg aan en je kunt er alle soorten wild eten waaronder springbok, kudu en krokodil. Reserveer tijdig want dit restaurant is snel volgeboekt.

Pinguïns Zuid-Afrika Dag 4: vertrek Kaapstad

Als Kaapstad het startpunt van je reis door Zuid-Afrika is, dan kun je de reis vervolgen richting de wijnstreek van Zuid-Afrika. In ongeveer een uur rijden ben je in Stellenbosch waar je (vergeleken met Kaapstad) in een oase van rust komt. Het is een knus provinciestadje waar je met op de fiets tussen de wijnranken lokale wijnhuizen bezoekt.

Sluit je je Zuid-Afrika reis af in Kaapstad, dan vertrekt je vlucht meestal ‘s avonds. Je hebt dan nog een dag in Kaapstad. Er is genoeg te doen, dus je hoeft je zeker niet te vervelen. De Kirstenbosch Botanische tuinen vinden wij een leuke plek om met een picknick je Zuid-Afrika reis mee af te sluiten. Staat het weer een picknick niet toe, dan kun je ook lekker eten in de bistro.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Bijsonder plekkie: Kaapstad comfort

Reissom: € ,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: Overnachtingen met ontbijt in comfortabele accommodatie in Kaapstad: incl. Cape Malay kookles + Bo-Kaap wandeling met lokale gids

Zoek je wat meer comfort in Kaapstad? Dan slaap je in ons bijsonder plekkie met wat meer comfort. Nog steeds kleinschalig en tussen de bezienswaardigheden door kun je relaxen in de tuin/op het terras. Ideaal als je even de drukte van de stad wilt ontwijken. Ook zijn de kamers voorzien van een TV en is er wifi in het pand. En kun je genieten van het zwembad in Kaapstad.

Kerk en Township Tour

Reissom: € 43,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: Bezoek aan District 6, township shebeen & kindertehuis, entree gelden, chauffeur/gids (op zondag een bezoek aan de Rooms Katholieke kerk)

Townships zijn een belangrijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse maatschappij. Ze zijn gevormd in de tijd van de Apartheid, maar nog steeds leeft een groot deel van de bevolking in deze buitenwijken. De sfeer is bijzonder; armoede is zichtbaar, maar niet voelbaar. Opgewektheid, hoop, strijd en kracht straalt uit. Wij kiezen voor een lokale organisatie waarbij je samen met een local een township bezoekt. Je ziet de shacks, woningen van golfplaat en hout, drinkt een biertje in de shebeen (lokale pub) en bezoekt een kindertehuis.  De gids komt je bij het guesthouse ophalen en brengt je achteraf daar ook weer naar toe.

 

Doe je de excursie op een zondag dan breng te tevens een bezoek aan de lokale Rooms Katholieke kerk. In de Township is de kerk een belangrijk onderdeel van de cultuur en het gaat er net iets anders aan toe dan we hier in Nederland gewend zijn. De dansschoenen mogen aan!

Welke optie wil je aanvragen?

Ontdek de Kaap
Bijsonder plekkie: Kaapstad comfort
Kerk en Township Tour
x