Autohuur-voorwaarden Riksja Zuid-Afrika

Verzekeringen
Alle huurauto’s zijn inclusief een WA-verzekering (Third Party), belasting (15%) en een Full cover SCDW (supercover collision damage waiver) verzekering en diefstalverzekering (Super Theft Loss Waiver) beide zonder eigen risicobedrag. Indien je via ons een auto huurt, dan is de schade aan banden en ruiten ook meeverzekerd. Uitgebreide verzekeringsvoorwaarden zijn op het verhuurstation aanwezig. Vraag ernaar als je de auto in ontvangst neemt. Recht op verzekering vervalt als je je niet houdt aan de voorwaarden op het contract (rijden onder invloed etc).

Schade aan de onderkant en waterschade valt binnen de supercover verzekering. Schade door gaten in de weg (zogenaamde pot holes) is niet verzekerd. De huurder is hier te allen tijde zelf verantwoordelijk voor. Schade door hagel kun je ter plaatse bijverzekeren. Hiervoor betaal je ca. €3 (R55,-) per dag. Vraag hiernaar wanneer je de auto afhaalt bij de verhuurder.

Voor het verwerken van boetes wordt ca.  €16 (R295) in rekening gebracht, voor het verwerken van schade ca. €50 (R907,-) ook al is de verzekering full cover. Wegsleepkosten zijn niet verzekerd tenzij noodzakelijk vanwege een technisch mankement. Meld dit altijd meteen aan de autoverhuurmaatschappij, anders worden de kosten alsnog op de huurder verhaald.

BCR Assist – 24 uur service
In geval van nood kun je terecht bij Bidvest Car Rental Vehicle Assistance. Ze helpen bij ongelukken en pech. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar zijn ze bereikbaar op de BCR Line: 0800 115 767 (in Zuid-Afrika) of 0027 11 991 8092 (in het buitenland).

Onthoud goed dat bij de Zuid-Afrikaanse wet een ongeluk binnen 24 uur bij het dichtstbijzijnde politiestation moet zijn gemeld. De autoverhuurder geeft aan dat alle ongelukken gerapporteerd moeten worden bij de dichtstbijzijnde verhuurlocatie en alle nodige documenten dienen ingevuld te worden binnen 48 uur.

PAI – personal accident insurance (persoonlijke ongevallen verzekering)
Dit is een inzittendenverzekering die uitkeert bij letsel of overlijden. Deze is niet inclusief bij de autohuur. Dit is veelal gedekt door je reisverzekering. Check dit voor de zekerheid nog.

Auto-categorie
Zoals overal ter wereld zijn reserveringen altijd alleen op basis van categorie en niet van merk of type. Genoemde types zijn voorbeelden, auto’s in dezelfde categorie kunnen verschillen in grootte en vermogen van de motor. Als de gehuurde categorie ter plaatse onverhoopt niet beschikbaar is, wordt een grotere aangeboden tegen dezelfde prijs. Wil je ter plaatse zelf een grotere auto dan betaal je een toeslag op basis van de lokaal geldende tarieven. Mocht er geen vergelijkbaar alternatief beschikbaar zijn, dan nemen we altijd eerst contact met je op om de alternatieven te bespreken. Kijk voor een overzicht van de verschillende types op de autohuur overzichtspagina.

Brandstof
Benzine kost ongeveer €1 (R14,-) per liter. Let erop dat je op tijd tankt (vooral in meer afgelegen gebieden is het aan te bevelen je tank zo vol mogelijk te houden). Je krijgt de auto met een volle tank, lever hem ook afgetankt weer in. Doe je dit niet, dan tanken zij de auto voor je af en verrekenen ze dit met de ingehouden borg op je creditcard. Let op, dat ze de auto tot aan de rand aftanken. Het komt dan ook regelmatig voor dat je nog een paar euro via creditcard moet betalen, ook al heb je de auto volgetankt ingeleverd.

Tol
Ook in Zuid-Afrika zijn er tolwegen. Bij de meeste wegen betaal je ter plaatse bij het tolpoortje. In de provincie Gauteng (bij Johannesburg) gaat het automatisch via het E-tolling systeem. Via een kastje in je auto wordt het automatisch bijgehouden. De kosten hiervoor zijn voor de bestuurder en worden ingehouden van je creditcard.

Medebestuurders
Bij de huurauto dienen alle bestuurders op het huurcontract te worden vermeld. Eén extra bestuurder per huurperiode is bij de prijs inbegrepen. Voor elke extra bestuurder zijn extra kosten van ca. €22 (R390,-) per bestuurder per huurperiode, ter plaatse te betalen.

Pick up/drop off kosten
Bij veel autoverhuurbedrijven betaal je een zogenoemde one way fee. Dit houdt in dat je extra moet betalen indien je de huurauto inlevert in een andere plaats dan waar je hem opgehaald hebt. Deze kosten voldoe je altijd ter plaatse en zijn dus niet inbegrepen bij de reissom. Het gaat om ca. €70 (R1300,-) per keer.

Contract fee
Voor het opmaken van het huurcontract van de huurauto geldt in Zuid-Afrika een extra tax van €6 (R105,-). Dit is inclusief en hoef je niet meer te betalen.

Afleveringskosten
In plaats van op de luchthaven of bij het stadskantoor je huurauto op te halen, kan de auto ook afgeleverd (en opgehaald) worden bij je accommodatie. Hiervoor betaal je tijdens kantooruren (door de week van 08.00 tot 17.00 uur) ca. €30 (R530) binnen 25 km. Buiten kantooruren, op feestdagen en in de weekenden (zaterdag en zondag van 08.00 tot 13.00 uur mogelijk) betaal je ca. €1 (R18) per kilometer meer dan 25. Deze kosten voldoe je ter plaatse met je creditcard. Als je voor de eerste nacht een hotel vlakbij de luchthaven hebt geboekt, dan kan de auto daar de volgende morgen worden afgeleverd.

Betaling en borg
Als je de totale reissom aan ons overmaakt, dan is de huurauto dus betaald. Er wordt bij het ophalen van de huurauto direct een borg ingehouden op de creditcard van €205 (R3768) per huurperiode. Mocht je ook een GPS systeem gehuurd hebben dan geldt hiervoor een borg van ca. €55 (R1.000) per huurperiode. Ook wordt er een blanco afdruk (slip) van je creditcard gemaakt door de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf tijdens ontvangst van de huurauto. Deze blanco slip wordt vernietigd als je de huurauto weer in goede staat inlevert. Op dit moment wordt ook gelijk opdracht gegeven voor het terugstorten van de borg. Het kan ongeveer 2 weken duren voordat je dit bedrag weer terug op je creditcard rekening ziet.

Huurperiode
De minimum huurperiode is 1 dag (24 uur). Als je ook in een naburig land gaat rijden (waaronder Swaziland, Lesotho, Namibië of Botswana) dan is de minimum huurperiode 5 dagen. De ophaaldag is bepalend voor de prijs en doorgaans geldt: hoe langer je de auto huurt, hoe voordeliger. Als je de auto in een andere plaats achterlaat dan waar je hem huurt, is de minimum huurperiode 3 dagen.

Breng je de auto te laat terug, dan ben je extra uren of dagen huur verschuldigd tegen het lokale tarief. Breng je de auto eerder terug, dan is restitutie niet mogelijk. De autohuur geldt voor Zuid-Afrika. Wil je ook in Lesotho of Swaziland rijden, geef dit dan van tevoren aan, er ligt dan een speciale permit voor je klaar bij het verhuurstation. Je mag de auto ook meenemen naar Namibië en Botswana, maar dan gelden er bijzondere regels en toeslagen (o.a. €111 / R2030,- cross border fee). Rijden in Mozambique mag onder bepaalde voorwaarden en tegen de kosten van ca. €150 (R2750).  Rijden in Zimbabwe en Zambia is verboden. Gedetailleerde informatie is bekend en aanwezig op het verhuurstation en aan wijzigingen onderhevig.

Ophalen/terugbrengen
Je kunt de auto ophalen op de luchthaven (24 uur per dag) of bij het stadskantoor tijdens openingstijden. Doe dit wel binnen 1 uur na de afgesproken tijd, zodat de reservering gehandhaafd blijft. Stadsplattegronden en routekaarten zijn gratis beschikbaar maar vaak niet gedetailleerd genoeg. Heb je een meet & greet geregeld via Riksja Zuid-Afrika, dan ontvang je bij aankomst een uitgebreide wegenatlas. Heb je dit niet geregeld, dan raden we je aan een duidelijke kaart in Nederland aan te schaffen, of nog goedkoper, na aankomst in Zuid-Afrika.

Het onverhoopt later terugbrengen van je auto kost je (een deel van) de hele dagprijs tegen lokale tarieven.

Omdat er soms nog wel eens onduidelijkheid is over de afrekening per creditcard (wat veelal na terugkomst in Nederland pas verwerkt wordt) adviseren we bij het inleveren van de auto bij de balie het contract verder te laten uitrekenen. Op deze manier ontvang je een kopie met de definitieve rekening. Bij creditcard afschrijvingen die dan gebeuren als je al terug bent in Nederland, kan je het verrekende bedrag nakijken met je papieren.

Rijbewijs en internationaal rijbewijs voor Zuid-Afrika
De ambassade en ANWB raden aan om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. De politie in Zuid-Afrika kan hier namelijk streng in zijn en je hebt zo een boete te pakken. Je kunt het internationaal rijbewijs aanschaffen bij een ANWB-winkel voor ongeveer €20,-. Neem je Nederlandse rijbewijs en een pasfoto mee. Het internationale rijbewijs is klaar terwijl je wacht.

Leeftijd
De minimumleeftijd van bestuurder en medebestuurders is 21 jaar. Toeslag voor jonge bestuurders van 18 t/m 20 jaar zit inclusief (ca. €22 (R412,-) per dag). Je moet tenminste 1 jaar in het bezit van een rijbewijs zijn. Dat geldt ook voor eventuele medebestuurders.

Legitimatie
Bij het overhandigen van de autosleutels door de vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 30 dagen na thuiskomst geldig is, je Nederlandse rijbewijs, een internationaal rijbewijs (indien nodig, zie hierboven) en een creditcard (zie betaling en borg).

Kinderzitje
Indien je met je huurauto met kleine kinderen reist dan raden we je zeker aan om een baby- of kinderzitje te huren. Voor een baby- of kinderzitje betaal je per huurperiode ca. €27 (R484). Geef dit duidelijk aan in je reisaanvraag zodat we deze tijdig voor je kunnen reserveren. Voor kinderen t/m 2 jaar is een zitje zelfs verplicht.

GPS
Je kunt een GPS bij de auto huren voor ongeveer €6 (R108,-) per dag. De borg bedraagt ca. €55 (R1.000,-). Houd er rekening mee dat er one-way kosten bijkomen indien je de GPS ergens anders inlevert dan dat je hem ophaalt.

Bagage
De kofferbakruimte is bij huurwagens veelal beperkt. Harde koffers raden we af, zeker voor iedere reiziger van het reisgezelschap. Het aantal genoemde zitplaatsen is vaak ruim genoeg, maar komt niet overeen met de ruimte in de kofferbak. We adviseren daarom zachte reistassen mee te nemen. Deze zijn flexibeler en daarom makkelijker in de achterbak weg te stoppen.

Vervanging
Indien nodig zal er voor een vervangende auto worden gezorgd. Dit kan een ander model zijn dan het gehuurde.

Onderhoud
Alle auto’s worden regelmatig gecheckt en waar nodig gerepareerd.

Maximum snelheid
In Zuid-Afrika wordt links gereden. De maximum snelheid op de snelweg is 120 km, op de binnenwegen 100 km en binnen de bebouwde kom 60 km. Pas altijd goed op je snelheid, niet alleen vanwege de verkeersregels, maar er steken nog wel eens dieren en voetgangers de weg over.

Advies
Wij raden je aan om na aankomst niet direct de huurauto in te stappen om nog een paar uur naar je eerste overnachtingplaats te rijden. Het is prettiger en veiliger om eerst even te acclimatiseren en uit te rusten van je vlucht. In Zuid-Afrika hebben de weggebruikers ander verkeersgedrag dan in Nederland en gelden soms afwijkende verkeersregels. Tevens is het in het begin wennen aan het links rijden.

Bij nood
De autoverhuurder heeft een 24-uurs noodnummer wat je ter plaatse kunt bellen. Je vindt dit telefoonnummer op de huurovereenkomst die je ontvangt wanneer je de sleutels in ontvangst neemt. Het autoverhuurbedrijf heeft een wegenwacht service (soort ANWB) die waar nodig assistentie kan verlenen. Kosten daarvan zijn voor eigen rekening. Medical Rescue International (MRI) is wel inclusief.

Wijzigingen voorbehouden

Alle informatie over tarieven, verzekeringspremies en voorwaarden kunnen zonder voorgaande kennisgeving worden gewijzigd of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. Gedetailleerde voorwaarden op de huurovereenkomst ontvang je bij het ophalen van de auto.

 

Kijk voor een overzicht van prijzen en de verschillende autotypes op onze autohuur-pagina.