Autorijden in Zuid-Afrika

Enkele praktische tips:

Autorijden in Nederland, je denkt er bijna niet bij na, je draait de sleutel om en weg ben je. In Zuid-Afrika ligt dat toch iets anders. Je moet er allereerst links rijden. De ervaring is dat dit na de eerste kilometers snel went. De afstanden zijn echter veel groter, de faciliteiten anders. Op basis van de ervaringen van onze klanten en onze eigen reizen kunnen we je de volgende tips geven:

Autohuur bij aankomst

Je kunt na je vlucht op de luchthaven van aankomst je auto huren en gelijk vertrekken. Wij raden je aan om na aankomst niet direct de huurauto in te stappen om nog een paar uur naar je overnachtingsplaats te rijden. Het is prettiger en veiliger om eerst even te acclimatiseren en uit te rusten van je vlucht. In Zuid-Afrika hebben de weggebruikers ander verkeersgedrag dan in Nederland en er gelden soms afwijkende verkeersregels.

Bij een late aankomst raden we je aan een transfer naar de accommodatie te nemen. De huurauto wordt dan de volgende morgen bij je afgeleverd.

De route plannen

Zuid-Afrika helemaal rondrijden per auto is te doen, maar wil je helemaal over land van Johannesburg naar Kaapstad of vice versa, dan moet je daar toch wel tenminste drie weken voor uittrekken. Vier weken is nog prettiger. Is je trip wat korter of wil je veel zien, dan kun je het traject Durban – Port Elizabeth (of andersom) vliegen.

Alleen autohuur of?

Wekenlang alleen met een huurauto het land rond: het is een ideaal beeld van vrijheid maar is het ook altijd handig? In de steden is redelijk wat accommodatie en op de Tuinroute zijn er veel B&B’s. In de parken is dat niet zo, in de kleinere plaatsen soms ook niet. Het is daarom doorgaans beter tevoren je reis goed te plannen en – vooral als je in de Zuid-Afrikaanse schoolvakanties reist – je accommodaties vast te leggen. Wil je ook in nationale parken verblijven, wees er dan vroeg bij (zeker enige maanden tevoren).

Tip: verleng je verblijf op de verschillende plaatsen op de route met een extra dag. Kom uit de auto en doe een (sportieve) activiteit: de leukste manier om het land echt goed te leren kennen en zo strek je ook nog eens de benen! Zo kun je bijvoorbeeld paardrijden in Swaziland en wandelen in Tsitsikamma National Park.

Welk type auto?

Je zult behoorlijke afstanden afleggen. Check daarom nog even voor jezelf of het de moeite loont net een maatje grotere auto te boeken. De bagageruimte is vaak toch beperkt en net wat meer ruimte is het geld vaak dubbel en dwars waard, zo hebben veel van onze reizigers ervaren. Een 4WD loont zich in Zuid-Afrika alleen als je er ook een aangepaste route met minder asfalt mee rijdt. Voor 4WD-reizen, klik je hier.

Vertrek / veiligheid

Vertrek wat vroeg op de dag: je bent dan uitgerust, het is niet zo warm en je schiet snel op. Als je al flink wat kilometers gemaakt hebt van het dagtraject, kun je beter plannen hoe je de verdere dag wilt indelen en waar je hoelang wilt stoppen. Reis je in de Zuid-Afrikaanse zomer, dan is een huurauto met airco wel zo lekker. ’s Nachts rijden wordt niet aangeraden. In de parken is het sowieso verboden (deze zijn open van zonsop- tot zonsondergang). Rijd niet harder dan de aangegeven snelheid. De wegen zijn buiten de steden rustig en goed, dus je bent al snel geneigd het gas behoorlijk in te trappen. Maar let op: de bochten liggen soms verradelijk slecht en de politie controleert regelmatig. Wees ook attent op verlaten wegen: juist daar is een plotseling in je spiegel verschijnende auto soms even schrikken. In de parken mag overigens doorgaans niet harder gereden worden dan 60 km/u. Sluit vooral in de steden onderweg de ramen en deuren van je auto: wel zo veilig.

Tanken

Het ligt voor de hand maar toch: tank tijdig. Let op: de pompen accepteren géén creditcards, alleen cash (in randen). Daarvoor worden wel gratis je ruiten en spiegels schoongemaakt! Met een kleine fooi daarvoor zijn de pompbedienden heel blij.

Eten en drinken

Bij bijna alle accommodaties is een prima ontbijt inbegrepen. Het diner (doorgaans tussen 18.00 en 20.00 uur) is ook geen probleem. Op reisdagen kan de lunch er nog wel eens bij inschieten. Zorg dan in ieder geval voor voldoende eten en drinken voor onderweg.

Bagage

Wat neem je (niet) mee? Veelal ben je toch vrij lang onderweg, dus de neiging is er om behoorlijk wat in te pakken. Denk daarbij aan het volgende:

1. Zuid-Afrikanen zijn doorgaans informeel gekleed, dus vakantiekleding is geen probleem.
2. Zorg wel voor kleding in meerdere lagen: de verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn in grote delen van het land aanzienlijk (zie ook onze klimaatinformatie).
3. Hardschalige koffers passen niet goed in de bagageruimte van auto’s. Neem reistassen mee, maar zorg wel dat die met kleine hangslotjes af te sluiten zijn.
4. Zorg voor een goede moneybelt, in de auto moet je, zoals overal, niets van echt waarde achterlaten. Natte doekjes (wetties) zijn heel handig in de auto, een zaklantaarn eveneens.

Tenslotte:

Ter plaatse krijg je natuurlijk gratis kaartmateriaal van de autoverhuurmaatschappij. Dit is doorgaans niet al te gedetailleerd. We raden aan om in Nederland of na aankomst in Zuid-Afrika een goede auto-atlas te kopen. Het is ook mogelijk om een GPS te huren, vraag ons naar de huurprijs per dag.